Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Han blir ny chef för Musik i Syds kammarorkester

Den nuvarande chefen för kammarorkestern Musica Vitae, Susanne Rydén, tar snart över som vd för Musik i Syd. Nu står det klart att Andreas Lönnqvist, dirigent för Lunds Studentsångare och tidigare kapellmästare på Malmö Opera, blir ny orkesterchef.

Andreas Lönnqvist tillträder som orkesterchef för Musica Vitae den 1 oktober.Bild: Pressbild
Den stora musikinstitutionen Musik i Syds vd Martin Martinsson lämnar sin post till hösten. Tidigare i år blev det klart att Susanne Rydén, orkesterchef för Musik i Syds kammarorkester Musica Vitae, tar över som vd.
Nu står det dessutom klart vem som tar över hennes tjänst som orkesterchef – nämligen dirigenten Andreas Lönnqvist.
”Efter 20 år som dirigent och på senare år även producent och agent har jag lärt känna i stort sett alla aspekter av det professionella musiklivet. Nu ser jag fram mot att ta med dessa kunskaper i mitt nya uppdrag som orkesterchef”, säger han i ett pressmeddelande.
Läs mer: Orkesterchef tar över som vd för Musik i Syd
Han har varit verksam i flera olika roller i det svenska musiklivet de senaste åren. Bland annat har han jobbat som dirigent, radiopresentatör, producent och agent. Mellan 2007 och 2012 jobbade han som kapellmästare på Malmö Opera och dirigerade över 250 föreställningar.
Den skånska publiken kanske även känner igen honom som dirigent för Lunds Studentsångare.
Dessutom har han arbetat med institutioner som Folkoperan, Svenska Kammarorkestern, Norrköpings Symfoniorkester, Norrlandsoperan och Dalhalla Opera. 2010 vann han Svenska Dirigentpriset till Sixten Ehrlings minne.
”Vi är mycket glada över att vi lyckats knyta en så kompetent och kvalificerad person som Andreas Lönnqvist till tjänsten som orkesterchef för Musica Vitae. Vi är övertygade om att han genom sitt kontaktnät och sin förankring i musiklivet kommer att få stor betydelse för Musica Vitae och Musik i Syd”, säger Musik i Syds nuvarande vd Martin Martinsson.
Läs mer: ”Jag kan inte tänka mig en bättre institution än Musik i Syd”
Musik i Syd är länsmusikorganisationen i Skåne och Kronobergs län. De driver bland annat Palladium i Malmö, Kulturkvarteret Kristianstad och Växjö konserthus. Dessutom står organisationen bakom festivaler som Malmö Chamber Music, Ystads jazzfestival, Båstad kammarmusikfestival och Lunds körfestival.
Susanne Rydén tar över som vd för Musik i Syd den 1 oktober. Då tar Andreas Lönnqvist över ansvaret för Musica Vitae. Orkestern har varit verksam i 35 år och består av 15 stråkmusiker.
”Musica Vitae är en unik ensemble genom sin starka förankring i regionen i kombination med ett växande nationellt och internationellt renommé. Mitt mål är att bygga vidare på detta, en utmaning jag känner stor entusiasm inför”, säger han i ett pressmeddelande.
Håll koll på Skånes nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen