Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Malmöbröder väcker liv i farfars gamla finskor

Oskar och Viggo Lagerwall är helt sålda på ett par finskor som deras farfar tidigare ägt. Malmöbröderna har nyss genomfört en lyckad crowdfunding-kampanj på Kickstarter, som innebär att de kan börja masstillverka och sälja skon för en bredare publik.

Viggo och Oskar Lagerwall är förtjusta i farfars gamla finskor, som de nu ska börja nytillverka.Bild: Torbjörn Lagerwall
Det började med att bröderna fick ett par av sin farfars gamla skor som passade Viggo perfekt. Både han och brodern Oskar älskade designen på de somriga finskorna som dock började bli utslitna. Därför bestämde de sig för att tillverka nya, och satsade på crowdfunding för att finansiera projektet.
Kampanjen på Kickstarter gick i mål i fredags förra veckan, och några dagar innan dess hade bröderna samlat ihop cirka 216 000 kr genom förbeställningar. Pengarna räcker för att sätta skon i produktion i en fabrik i Portugal, och vidare till onlineförsäljning via sajten Bay & Wall.
– Vi är nöjda med kampanjen. Inledningsvis blir det en tillverkning av 200 par skor, säger Viggo Lagerwall.
Skon görs av italienskt kalvskinn och kostar runt 3600 kronor i konsumentledet.
– Det är en exklusiv sko, vilket också är det segment som vi riktar in oss på. Det ska vara riktigt välgjort, vi är kräsna med sömmar och flätningen på skon, säger Viggo Lagerwall.
Farfar Lagerwalls gamla finskor hänger fortfarande med. De sitter dock inte längre på Viggos fötter.
– Nu är skorna nere vid fabriken i Portugal. Där går man igenom skons konstruktion i minsta detalj för att få en identisk nyproduktion, säger Viggo Lagerwall.
Gå till toppen