Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Miljöpartiet i Lund presenterar årets valmanifest

Giftfri skola, grön kollektivtrafik, elevmentorer för nyanlända skolbarn, bilfria gator och ingen bebyggelse på värdefull åkermark. Det står i partiets valmanifest.

Ulf Nymark är ledamot i kommunfullmäktige och sitter i byggnadsnämnden, Karin Svensson Smith är riksdagsledamot och trafikpolitisk talesman, Axel Hallberg är språkrör för Grön ungdom och Yanira Difonis sitter i barn- och skolnämnden.Bild: Sandra Qvarfordt
Karin Svensson Smith, Axel Hallberg, Yanira Difonis och Ulf Nymark är de fyra översta namnen på Miljöpartiets valsedel till höstens kommunfullmäktigeval. Under måndagsförmiddagen var de samlade framför Rådhuset för att presentera årets valmanifest.
– I år har vi "Nu" som slogan. Det är för att det inte finns något "sen", vi har inte tid. Det måste hända nu, säger Karin Svensson Smith, riksdagsledamot.
I valmanifestet står att de vill göra Lund till världens klimatsmartaste och grönaste stad:
– Det är viktigt att ta ansvar för trafiken för att kunna nå klimatmålen.
Karin Svensson Smith berättar att de vill göra ett antal gator i Lund bilfria, till att börja med Klostergatan och Bangatan. De vill också bygga fler och bredare cykelvägar.
Axel Hallberg berättar om partiets satsning på etablering av nyanlända och betonar vikten av medmänsklighet och mellanmänsklig kontakt.
Miljöpartiet i Lund vill erbjuda elevmentorer – äldre skolelever som kan hjälpa nyanlända elever, till exempel med läxor och språket.
Yanira Difonis är skolpolitiker. Hon vill "avgifta" skolmiljöer. Till exempel genom att ha giftfria leksaker och madrasser till barnen.
Genuspedagogik i skolan är också viktigt för att arbeta bort destruktiva könsnormer, berättar hon.
– Pojkar och flickor ska ha samma möjlighet att klara skolan.
Ulf Nymark säger att partiet vill ta vara på den värdefulla åkermarken som finns runtom Lund.
– Att förtäta staden, det säger de flesta partier att de vill. Men vi vill inte göra det på gröna ytor, säger han.
Miljöpartiet i Lund vill istället förtäta staden genom att bygga på gamla parkeringsplatser och genom att smalna av vägar.
Trots de många punkterna i valmanifestet, menar Karin Svensson Smith att om de får välja mellan två frågor, så blir det alltid klimatfrågan.
– Det är vår uppgift som parti att företräda kommande generationer, säger hon.
Fakta

Fler punkter från Miljöpartiet i Lunds valmanifest

- Planera nästa spårvägsetapp

- Fler bilfria boenden

- Snabbcykelväg mellan Malmö och Lund och cykelringled kring Lund

- Alla kommunala verksamheter ska hbtq-certifieras eller -diplomeras

- Få in nyanlända akademiker snabbare i arbetslivet

- Fler hyrcyklar och bilpooler

- Fler platser på Kulturskolan

- Trygghetspark vid demensboende i Brunnshög

- Återöppna alkoholmottagningen i Lund

Gå till toppen