Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministern besökte Dalby för att se bostadsbygge för nyanlända

I juni flyttade de första hyresgästerna in i kvarteret Ängsladan på Påskagänget i Dalby. När migrationsminister Helen Fritzon kom på studiebesök var det dock inte de nyanlända som stod i centrum – utan företaget bakom bygget.

Migrationsminister Helen Fritzon (S) besökte Påskagänget i Dalby där företaget Obos bygger lägenheter.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är fortfarande en byggarbetsplats, kvarteret Ängsladan på Påskagänget i Dalby. Knappt hälften av de 54 lägenheterna som är avsedda för nyanlända är dock redan bebodda, men av de boende märks inget när Helen Fritzon (S) på måndagseftermiddagen besökte området.
Läs också Nybygge i Dalby för nyanlända
Istället är det byggföretaget Obos som får en stund i rampljuset tillsammans med ministern. Inne i en av barackerna bjuds det på kaffe och krans när företaget under en dryg halvtimme får berätta om sig själva och sin affärsidé. De är ordentligt nöjda med vad de har på gång i Dalby.
I december 2017 fick de bygglov och ett halvår senare flyttade de första hyresgästerna in.
– Vi bygger klart i stort sett hela lägenheten i fabriken: kök, toalett, allt. Sen är det bara att köra hit det, säger Anders Borgqvist, affärsutvecklare på Obos.
Läs också Hätsk inledning på informationsmöte om bostadsbygge för nyanlända i Dalby
Pressen på landets kommuner att få fram bostäder för nyanlända har de senaste åren varit stor, Lund ej undantaget. De lägenheter som nu byggs på Påskagänget är avsedda för nyanlända med uppehållstillstånd som blivit anvisade till Lunds kommun.
Läs också Dalbybor och nyanlända integreras tillsammans
Det är även kommunen som nu hyr de 54 hyreslägenheterna. De hyr i sin tur ut bostäderna till de boende på tidsbegränsade andrahandskontrakt. Hyresavtalet kommer att gälla i fem år, därefter är tanken att de boende ska erbjudas förstahandskontrakt.
– För någon som varit kommunalråd i 25 år är det väldigt roligt att komma ut på sådant här och se hur man lyckas lösa olika saker, säger Helen Fritzon.
Migrationsminister Helen Fritzon (S) och Lunds kommunalråd Elin Gustafsson (S) besökte Påskagänget i Dalby där det byggs lägenheter för nyanlända.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fakta

Bosättningslagen

I mars 2016 trädde den så kallade bosättningslagen i kraft. Lagen innebär att kommuner är skyldiga att ordna boende för nyanlända som mottas i kommunen efter anvisning. Under 2016-2018 rör det sig om totalt cirka 900 personer för Lunds kommun.

Gå till toppen