Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Rolf Nilsson död

Rolf Nilsson, legendarisk målvakt i Landskrona BoIS och HIF, blev 85 år. Här är han i HIF-dressen under tiden i allsvenskan 1967.Bild: Lennart Gullberg
Rolf Nilsson, en av Landskrona BoIS allra största målvaktsprofiler genom tiderna, har avlidit i en ålder av 85 år, meddelar klubben på sin hemsida.
Rolf Nilsson gjorde 323 matcher i Landskrona BoIS A-lag, 18 som utespelare och resten som trygg och säker målvakt.
Rolf Nilsson började i Landskronas BoIS pojklag i slutet av 40-talet. Därefter blev det juniorlaget där han bland annat vann junior-DM 1950. Han spelade en kort period i Wormo innan han kom tillbaka till BoIS där han spelade under åren 1952-1966 och 1968.
När han var 46 år och 255 dagar blev Rolf Nilsson allsvenskans genom tiderna äldste spelare. Då gjorde han comeback och vaktade målet när Landskrona BoIS besegrade IFK Sundsvall med 3-2 den 28 maj 1979, tio år efter att han egentligen lagt handskarna på hyllan. Det var Rolf Nilssons första och enda allsvenska match för Landskrona BoIS sedan både Ronny Sörensson och Leif Hult blivit skadade.
Rolf Nilsson vaktade även målet i 21 matcher för HIF 1967 då det blev allsvenskt silver, en medalj han värderade högt.
– Det var meningen att jag skulle stått en match eller två, men det blev 21. Jag missade bara premiären. Jag har aldrig haft så roligt under ett år som jag hade i HIF, berättade Rolf Nilsson i HIF-boken "Allsvenska spelare 1924–2012".
På frågan om bästa medspelare svarade han: Inge Danielsson.
Rolf Nilsson spelade också i HIF under våren och sommaren 1968. På hösten 1968 vaktade han målet för Landskrona BoIS.
Efter den aktiva karriären var han bland annat målvaktstränare i Landskrona BoIS 1970–1977 och 1995–2000.
Han var en idrottsbegåvning utöver det vanliga och tillhörde under olika epoker de bästa i Landskrona i handboll, tennis, golf och minigolf. Han var även en dukig bordtennisspelare. Rolf Nilsson gjorde fyra allsvenska säsonger i handboll för H43.
Han drev under lång tid egen bensinstation i Landskrona.
Rolf Nilsson sörjs närmast av hustrun Eva samt barnen Melker och Filip med familj.
Gå till toppen