Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånskt produktionsbolag bakom dokumentärfilm om Gudrun Schyman

Malmöbaserade producenten Helene Granqvist och filmregissören Hampus Linder har följt Gudrun Schymans liv i fyra år. 10 augusti har dokumentärfilmen rikspremiär.

Filmteamet från Nordic Factory Film, tidigare DoDream, har följt Gudrun Schymans liv både privat och professionellt från 2014 fram till våren 2018.Bild: Emma Larsson
Det var när Hampus Linder följde med Gudrun Schyman för att filma henne under olika politiska tillställningar som han fick idén att göra en dokumentärfilm om henne. Han frågade henne om hon ville vara med och hon svarade: ”Okej, så länge du inte står i vägen”.
Varför ville ni göra en film om Gudrun Schyman?
– Det är ett folkhälsoproblem att människor i dag inte känner sig delaktiga i samhället och inte tror att de kan påverka. Gudrun är en person vars hela karriär och liv präglas av tron på att det går att förändra verkligheten och att hon vill vara en del av den. Det har varit spännande att följa, säger Hampus Linder.
– Det finns en rad dokumentära skildringar av manliga politiker och det är på sin på plats att det görs en om en kvinna. Gudrun Schyman är en av vår tids skickligaste politiker och hon har redan skrivit in sig i historieböckerna. Det finns en kraft i att göra den här filmen medan hon lever och hennes arbete är pågående. Historien kan fortfarande skrivas om och vi möter henne mitt i den, säger Helene Granqvist.
Det var när filmregissören Hampus Linder följde med Gudrun Schyman för att filma henne under olika politiska tillställningar som han fick idén att göra en dokumentärfilm om henne.Bild: Anna Simonsson
Hur har det varit för er som filmteam att jobba med det här filmprojektet?
– Förtroendet vi har fått av Gudrun har överraskat mig. Jag har satt trådlös mikrofon på morgonen och sen har hon i princip glömt bort mig. Filmen blev också en process för mig att förstå min egen roll som man och filmare i förhållande till feminismen, säger Hampus Linder.
Har ni några förväntningar på hur filmen kommer att mottas av allmänheten?
– Vi hoppas på att publiken ska gå ut från biosalongen med känslan att det går att skapa förändring i samhället, säger Helene Granqvist.
Producenten Helene Granqvist tycker att det är på sin på plats att det görs en dokumentär skildring av en kvinnlig politiker.Bild: Jenny Leyman
Filmteamet från Nordic Factory Film har följt Gudrun Schymans liv både privat och professionellt sedan 2014 fram till våren 2018. Den 10 augusti har dokumentärfilmen "Gudrun - konsten att vara människa" rikspremiär. Biograf Panora i Malmö har smygpremiär den 8 augusti.
Gå till toppen