Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malin Krutmeijer: Från Babybjörn till Björn som gammal

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Björn Jakobson

Entreprenör

Det finns rätt många som kallar sig entreprenörer. En del av dem får sommarprata och brukar då i regel hejigt skildra sin framgångssaga, kanske inklusive något litet bakslag.
83-årige Björn Jakobson, grundare av barnproduktföretaget Babybjörn, håller en mindre självupptagen och mer förströdd linje. Kanske beror det på att han har berättat rätt mycket av historien i sommarprogrammet förut, vilket jag upptäcker när jag gör en snabb nätsökning på hans namn. Eller så beror det helt enkelt på att han verkar vara en förverkligad och ganska lycklig människa.
Han startar på traditionellt vis i barndomen, och slänger helt apropå in ett längre klipp ur det klassiska radioprogrammet ”Barnens brevlåda”. Sådant är en smula oväntat.
Som dyslektiker hade han det tufft i skolan, men det blev desto bättre efteråt. På besök hos släktingar i USA får han syn på en babysitter, enrollerar en svägerska i Sverige för att tillverka och sälja sådana och embryot till Babybjörn är ett faktum. När han träffar sin fru Lillemor, som är formgivare, tar det fart på allvar.
Det är inget direkt tryck i programmet. Björn Jakobson spelar Taube, Adolphson och Zetterlund, drar roliga anekdoter och kallar kostnaden för sin konsthall Artipelag för ”en påse pengar” som, tja, råkade finnas tillhands. En rätt stor påse föreställer jag mig.
Gå till toppen