Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler utländska besökare i svenska fjällen

Svenska fjällen lockar allt fler utländska turister och vildmarksupplevelsen är den främsta anledningen, visar en ny undersökning. Under sommaren väntas över 150 000 besökare – och nederländare är den nationalitet som ökar mest.

Fjällvandring med Kebnekaise i bakgrunden. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Två av tre fjälldestinationer och fjällstationer uppger att antalet utländska besökare har ökat sedan 2013, visar en ny enkätundersökning från Fjällsäkerhetsrådet. Bland de svarande finns destinationer som Åre, Sälen och STF:s största fjällstationer varav sex av tio bedömer att besöksantalet kommer att öka även denna säsong.
Men den snabbt växande besöksnäringen ställer samtidigt hårdare krav på säkerhet, påpekar Per-Olov Wikberg, nationell samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket – många är oförberedda på de snabba väderomslagen.
"Många överskattar också sin förmåga att navigera i den ibland komplicerade fjällterrängen", säger han i ett pressmeddelande.
Sedan några år tillbaka finns därför en bok med säkerhetsinformation på engelska i de flesta övernattningsstugor.
"Polisens fjällräddning får varje år ett antal larm via andra länders räddningstjänster beroende på att utländska besökare inte alltid vet hur de ska kontakta fjällräddningen."
Nederländare är den nationalitet som ökar mest och förutom vildmarksupplevelsen ser man också ett ökat generellt intresse för Sverige, enligt respondenterna.
Gå till toppen