Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordmånga sjöräddningar i sommar

Sjöfartsverkets räddningshelikopter har fått rycka ut extra många gånger i sommar. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
651 sjöräddningar har utförts från maj till juni i år, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande. Det är rekord, sedan mätningarna började göras 2000. Anledningen bakom antas vara det varma vädret.
– Sommaren är den mest intensiva perioden för oss och är det extra varmt så är det naturligt att fler rör sig på sjön. Vi har haft en väldigt hög aktivitet på sjön denna sommar, så det är väl en rimlig slutsats som man kan dra, säger Mattias Hyllert, chef för avdelningen sjö- och flygräddningen till GP.
Trots att det totala antalet räddningar har ökat konstant de senaste tre åren nästan fördubblades antalet räddningar av personer utan farkost, exempelvis badare, i år jämfört med i fjol. Även båtbränder och användande av räddningshelikoptrar har ökat. Under maj till juli 2016 gjordes 17 räddningsinsatser efter larm om en brinnande båt, under motsvarande period i år hade den siffran mer än fördubblats till 35.
Gå till toppen