Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

SD-affischer ska tvätta bort "nidbild"

Sverigedemokraterna satsar på valaffischer utan skrivna politiska budskap. I stället vill man förändra många väljares bild av partiet.

Två av Sverigedemokraternas valaffischer i årets valrörelse.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Några budskap om till exempel stramare asylpolitik och hårdare tag mot brott finns inte på SD-affischerna i denna valrörelse.
I stället får väljarna se leende och avslappnade SD-politiker klädda i ljusa färger och den kortfattade texten "SD2018".
– Väljarkåren är ganska trött på politiska slogans och utspel. Vi ska inte jobba med slogans, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein,
Han uppger att väljarna redan vet vad SD tycker i olika frågor och att man därför inte behöver lyfta fram dem.
– Vi vill i stället prata om den nidbild som finns av oss, säger Wallerstein.
Den "nidbilden" är, enligt honom, att SD bara består av unga, arga män. Wallerstein tycker att det är en felaktig bild och hävdar att man får ett helt annat intryck om man till exempel går på möten hos lokala SD-föreningar.
Enligt partiets presschef Henrik Vinge så är SD:s problembeskrivningar och lösningar mer populära än SD:arna själva.
Andelen kvinnor i SD har visserligen ökat, men 75 procent av de 30 000 medlemmarna är män. Enligt Wallerstein är dock fördelningen 50-50 bland nytillkomna medlemmar.
Den bild partiet vill förmedla är att man är en folkrörelse med stor bredd, bestående av vanliga personer med blandade bakgrunder, som är engagerade i samhället.
SD har sedan länge jobbat med att förändra bilden av partiet. Redan 2012 antogs en kommunikationsplan som skulle tvätta bort stämpeln "unga arga män".
Fakta

SD:s viktigaste profilområden

Vård:

Till exempel max 30 dagars väntetid till specialistsjukvård och satsningar på vårdpersonals arbetsmiljö och kompetens

Migration:

Till exempel att Sverige bara ska ta emot asylsökande från våra grannländer och skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring.

Kriminalpolitik:

Till exempel fler poliser, breda straffskärpningar och obligatorisk utvisning av "grovt" kriminella utlänningar.

Integration:

Till exempel att införa en medborgarplikt med, förutom värn- och civilplikt, en förväntan att delta i samhällsnyttiga uppgifter och att stärka medborgarskapets betydelse.

Källa: Sverigedemokraternas valplattform

Gå till toppen