Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Se upp för varmt badvatten – flera fall av badsårsfeber i Skåne

Region Skånes smittskyddsläkare varnar för badsårsfeber. Hittills i sommar har sex personer i Skåne drabbats av badsårsfeber och vibrioinfektion efter att ha badat i sjöar och hav.

Även det ljumma vattnet har en baksida. Hittills har tre personer har insjuknat i badsårsfeber under sommaren.Bild: Tom Wall
Badsårsfeber och vibrioinfektioner orsakas av vibriobakterien som lever främst i bräckt vatten, men den förekommer även i sötvatten. Bakterierna frodas i vatten med höga temperaturer och sjukdomarna är vanligast förekommande på sensommaren.
På grund av den varma sommaren i år har rapporter om badsårsfeber runt om i landet kommit in tidigare än normalt.
– Hittills i sommar har vi haft tre fall i Skåne med feber och allmänpåverkan där samtliga haft ett sår som bakterien har kommit in genom. 2016 hade vi bara ett enda fall, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.
Ytterligare tre personer har kommit in till sjukvården med den vanligare och mindre farliga vibrioinfektionen. Om man får vatten hörselgångarna eller i tarmarna genom att man sväljer vatten kan man drabbas infektionen, som kan leda till diarré eller inflammation i hörselgången och mellanörat.
Att bada med småsår som sönderkliade myggbett eller skavsår är riskfritt, men om infektionen får fäste i ett öppet sår kan den spridas med blodbanan och orsaka badsårsfeber. Det kan i värsta fall leda till livshotande blodförgiftning.
– Man kan minska risken för infektion genom att tvätta av sig med tvål och vatten efter att man har badat, säger Eva Gustafsson.
Typiska symptom för badsårsfeber kan vara ett infekterat sår som gör ont och hög feber. Särskilt känsliga är personer med sämre immunförsvar. Äldre personer som har sår ska undvika att bada helt.
Gå till toppen