Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN uppmanar Myanmar att följa överenskommelse

En polis står vakt vid en väg till ett uppsamlingsläger i delstaten Rakhine i norra Myanmar. Arkivbild.Bild: Min Kyi Thein AP/TT
Trots en överenskommelse som skrevs under i juni har FN:s personal fortfarande inte släppts in i isolerade områden i delstaten Rakhine, som är centrum för krisen kring den muslimska minoritetsgruppen rohingya.
Omkring 700 000 personer, främst från den statslösa muslimska minoriteten, har flytt delstaten sedan Myanmars militär startade sitt angrepp mot rohingyer i augusti förra året. De flesta befinner sig nu i flyktingläger i grannlandet Bangladesh.
Enligt överenskommelsen skulle FN:s organ för flyktingar och utvecklingsarbete få tillgång till Rakhine för att öka säkerheten och göra det möjligt för människor som flytt att återvända.
Men flera försöka att kommunicera med myanmariska myndigheter och besöka de utsatta områdena har ännu inte lett någonvart. I ett uttalande uppmanar nu FN landets myndigheter att följa överenskommelsen och ge full tillgång till området.
Gå till toppen