Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här finns hjälpen – de möter de skuldsatta

Hög betalningsmoral ligger många gånger till grund för ett växande skuldberg. Det säger budget- och skuldrådgivaren Jonas Bondesson.
– De flesta skuldsatta försöker in i det längsta undvika att hamna hos Kronofogden. Istället gräver de gropen djupare och djupare genom att låna ytterligare.

Ett första steg i att lösa sin ekonomiska situation som överskuldsatt är att se till att inte dra på sig nya skulder för att lösa de gamla. "Båten måste sluta läcka", säger Jonas Bondesson, budget- och skuldrådgivare på Malmö stad.Bild: Moa Dahlin
52-åriga Helena från Hässleholm har levt med ett skuldberg i mer än ett kvarts sekel. För trettio år sedan drev Helena företag och importerade underkläder som såldes på homeparties. Men när finans- och fastighetskrisen slog till i början på 1990-talet satt hon med ett lager av osålda varor, och skulderna hopade sig. I dag är Helena en av omkring tvåhundra personer som har skulder till Kronofogden som överstiger en miljon kronor. Det som från början var en relativt liten skuld, har under åren växt till det mångdubbla.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen