Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Intressant om Ryssland? Njet.

Den före detta Moskva-korrespondenten Morgan Olofsson skulle ha kunnat skriva en intressant bok om Ryssland. Det har han tyvärr inte gjort, konstaterar David Isaksson.

Morgan Olofsson är så förtjust i Churchills citat om Ryssland att det nämns sju gånger i boken.Bild: Orlando G Boström

Morgan Olofsson

Ryssland och historiens början. Silc förlag.
Morgan Olofsson, före detta programledare på SVT och numera riksdagskandidat för Liberalerna, har skrivit en bok om Ryssland. På 90-talet var han korrespondent i Moskva och där menar han sig ha sett början på två fenomen som idag vuxit sig starka i USA och Europa: en misstro mot demokratin och en ny tilltro till auktoritära ledare.
Det är en intressant utgångspunkt. Tanken att Ryssland varit experimentverkstad för idéer som sedan kommit till väst är inte ny. Att chockterapin i Ryssland var en mer brutal form av de nedskärningar och privatiseringar av offentlig sektor som gjordes i Europa brukar främst hävdas från vänsterhåll. Kommer Olofsson som liberal nå samma slutsats?
Tyvärr görs ingen analys i ”Ryssland och historiens början”. Istället får man som läsare stå ut med meningar som ”Världen är så komplex att vi demokrater måste skriva böcker för att förklara den”. Churchills citat om att Ryssland är ”en gåta insvept i ett mysterium inuti en rebus” nämns sju gånger i en text på dryga 170 sidor. Vad som verkligen är en gåta är varför någon skulle bry sig om vad Churchill ansett om Ryssland, istället för att ta del av den forskning som finns.
Morgan Olofsson åker till Moskva och intervjuar ryssar han träffat under sin tid som korrespondent på 90-talet. De nya mötena tycks ha varit korta och han lyckas, med något undantag, inte komma nära dem han pratar med. Morgan Olofssons minnen från 90-talet är mer intressanta. Han tydliggör den svåra situation många befann sig i. Men för läsaren blir det aldrig begripligt hur det som skedde i Ryssland under Jeltsin hänger ihop med dagens Sverige och Europa.
I sista kapitlet har Morgan Olofsson insett att det snart är val och försöker få oss att rösta på Liberalerna med påståenden som ”Vi är ute på en resa tillsammans. Vi behöver en vision om vart vi ska". Ingenstans nämns dock vad denna vision om framtiden faktiskt är.
Morgan Olofsson skulle ha kunnat skriva en intressant bok om Ryssland. ”Ryssland och historiens början” innehåller till exempel några fina bilder från Tjetjenien under kriget. Det hade krävt mer arbete och en redaktör som kunde säga nej.
Gå till toppen