Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Mycket vattning men få besök i sommar-Botan

Rönnen och det falska korkträdet har börjat vissna, fikonen mognade redan i juli och många växter har fått extra vattning under nätterna. Medelhavssommaren har satt sina spår i Lunds oas.

Bente Eriksen, föreståndare på Botaniska trädgården i Lund, är bekymrad över extremtorkan men tror att de flesta träd och buskar klarar sig ändå. Rönnen bakom henne ser dock lite ledsen ut.Bild: Ingemar D Kristiansen
Bente Eriksen, föreståndare för Lunds botaniska trädgård, kommer gående på grusgången i parken. Hon har precis haft en seniorvisning, men liksom de flesta visningar under sommaren har den bara haft ett fåtal deltagare.
– Folk orkar inte gå ut, konstaterar hon.
Luften är tryckande kvav. Det är 30 grader varmt i skuggan och under dagen väntas värmerekord slås i Skåne. Några blombeundrare strosar förbi, men de flesta av parkens besökare äter lunch på uteserveringen.
I Botan finns växter från hela världen, men urvalet har gjorts för att passa en typisk svensk sommar.
– Enligt klimatdiagrammet har vi haft samma värden som Medelhavet den här sommaren, säger Bente Eriksen.
Friska gröna blad samsas med döda torkade i vildkaprifolen i Botan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Om den torra sommaren kommer att innebära en tidig höst i Botan beror på hur mycket regn vi kan se fram emot framöver. Men hittills märks spåren i en ledsen rönn, på det falska korkträdet med bruna blad, hängiga buskar och vissen forsythia.
– Perennrabatterna har stödvattnats på natten två gånger i veckan, men för två veckor sedan fick vi öka dosen till fem gånger i veckan. Magnoliorna har också stödvattnats, säger Bente Eriksen.
Personalen som skulle ha klippt gräs har ägnat sig åt vattning istället.
Det falska korkträdet, Tetradium danielli, har redan fått en del höstlöv.Bild: Ingemar D Kristiansen
Efter semestrarna samlas de som arbetar i Botan för en workshop om nya projekt. Då får de diskutera vad den här typen av sommarväder kan innebära för trädgården i framtiden.
– Blir det här standard får vi kanske hitta andra växter. Fikon klarar sig bra i den här temperaturen. I år mognade de i juli istället för oktober. Det som inte ändras är de ljusa och mörka årstiderna. Och jag tror inte att vi kan undvika köldknäppar än på ett tag, säger Bente Eriksen.
Sedan får hon bryta upp. Ett tyskt tv-team ska komma på besök inför en serie reportage om skånska trädgårdar. Botan må vara lite trött men parken lockar och lyser än.
Medtagen växlighet. Flera rabatter får stödvattnas under natten i Botan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vissa växer frodas...Bild: Ingemar D Kristiansen
... men gräset är torrt och visset i Botan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen