Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

”Viktigt med långsiktiga beslut”

Valet kryper allt närmare. Inför valdagen den andra söndagen i september tar 8till5 tempen på det politiska engagemanget i Skånes näringsliv, och låter olika profiler ringa in sina hjärtefrågor. Kerstin Lindell, vd för Bona, förespråkar en näringslivspolitik som främjar hållbara innovationer som ger ökad konkurrenskraft på en global marknad.

Kerstin Lindell är vd och koncernchef för Bona.
Vilken är den viktigaste valfrågan?
– Hur vi klarar vår välfärd och når ett jämlikt samhälle med god utbildning, vård, äldreomsorg och säkerhet för alla.
På vilket sätt har tidigare valresultat påverkat din verksamhet?
– Oberoende av vem som regerat är det viktigt med långsiktiga beslut. I min verksamhet är det betydelsefullt att vi har tillgång till spetskompetens. För att Bona fortsatt ska kunna dominera marknaden behöver vi också vara innovationsledande och för att säkerställa detta behövs tillgång till välutbildad personal och satsning och samarbete med universitet i regionen. Med de stora investeringar som har skett på ESS och MaxLab IV är det viktigt att det också kommer företagen i regionen tillgodo.
Vad tycker du att politikerna kan göra för att förbättra Öresundsintegrationen?
– Harmonisera lagstiftning, till exempel föräldraförsäkring, sjukvård och skatteregler för att underlätta vardagen för framför allt människor som pendlar. Gemensamma åtgärder över sundet hade också varit främjande för rörligheten på arbetsmarknaden. Det måste gå ännu snabbare att pendla över sundet än idag.
Vilken skånsk näringslivsprofil tycker du hade passat bra som statsminister?
– Givetvis vill vi ha en skåning som statsminister som kan lyfta fram de skånska frågorna i Stockholm. Vi behöver en person som kan tillvarata våra intressen, exempelvis satsningar inom infrastruktur och integrationsfrågor. Det finns nog många skåningar som passar, men man vill nog se partiprogrammet först.
Vilken politiker hade du velat ha i ditt företag?
– Generellt sett tror jag det är nyttigt för en politiker att ha erfarenhet från näringslivet. Det skulle ge bättre insikt och förståelse för företagarnas situation och samhällets behov. Vi hade gärna anställt en person med kompetens både inom politiken och näringslivet.
Om du hade suttit i regeringen, vilka näringslivsfrågor skulle du då först vilja ta tag i?
– Säkerställa att Sverige hamnar i framkant gällande innovation, hållbarhet, utbildning och digitalisering då vi har en global marknad att konkurrera med. Då kan företagen på svensk mark fortsätta växa och anställa och allra helst med huvudkontor i Skåne och med närheten till kontinenten. Vi behöver växande och attraktiva regionala arbetsmarknader och det betyder satsning på vägar och järnvägar för pendling.
Fakta

Kerstin Lindell

Ålder: 50.

Sysselsättning: Vd och koncernchef för Bona AB som tillverkar renoverings och underhållsprodukter för trägolv.

Läser: Pontus Bodelsson ”Ledarskap för förändring: mina 79 bästa misstag och annat värdefullt”.

Gör på valdagen: Går och röstar, lagar söndagsmiddag och är tillsammans med min familj.

Läs alla artiklar om: Näringslivets valfrågor 2018
Gå till toppen