Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Dansk fond blir största ägare i skånskt medicinteknikbolag

Den danska fonden William Demant Invest har ökat sitt aktieinnehav till 10,2 procent av blodanalysbolaget Cellavision i Lund. Därmed passerar fonden serieentreprenören Christer Fåhraeus som största ägare i Lundabolaget.

Zlatko Rihter är vd för Cellavision.
I slutet av januari i år ägde William Demant Invest, som är knutet till det danska medicinteknikbolaget med samma namn, drygt tre procent av aktierna i Cellavision.
Och så sent som i våras ökade den danska fonden sitt innehav till 5,4 procent av aktierna och rösterna i Lundabolaget, som producerar verktyg för digital blodanalys med syfte att spåra begynnande leukemi, lymfom eller andra komplikationer eller infektioner. Lundabolagets teknik ska ersätta dyrt manuell laboratoriearbete.
– Vi ser Cellevision som en naturlig och viktig del av vår portfölj. För vår del är det även viktigt att de verksamheter som vi investerar i har kompetenta medarbetare och en teknologi som är ledande inom sitt område, vilket stämmer väl in på Cellavision, kommenterar Niels Jacobsen, administrativ direktör för William Demant Invest.
William Demant Invest, som kontrolleras av familjen Demants stiftelse Oticon, äger knappt 60 procent av Köpenhamnsnoterade William Demant Holding som i sin tur äger flera bolag verksamma inom hörapparater och andra hörhjälpmedel.
William Demant Invest är dessutom hälftenägare av det isländska medicinteknikbolaget Össur och förfogar dessutom över drygt en femtedel av aktierna i det Göteborgsbaserade fertilitetsbolaget Vitrolife.
– Om jag uttrycker mig generellt så kan man säga att William Demant Invests investeringsstrategi är att gå in i bolag med hållbar affärsmodell och teknik, som de i det långa loppet tror ska generera lönsam tillväxt. I det här avseendet skulle jag tro att vi matchar deras kriterier, och vi upplever det som en fin kvalitetsstämpel att de har valt oss, säger Zlatko Rihter, vd för Cellavision som genom åren har tagit in fler ägare av instutionell art.
Har William Demant Invest flaggat för kommande förändringar i Cellavision?
– Nej, inte alls. Vi har vår framgångsrika strategi sedan ett antal år tillbaka som vi även fortsättningsvis tutar och kör med, säger Zlatko Rihter.
Fakta

Cellavision

Omsättning (2017): 303 miljoner kronor.

Antal anställda (2017): 79.

Resultat efter finansnetto(2017): 64,4 miljoner kronor.

Största ägare: William Demant Invest, Christer Fåhraeus, Swedbank Robur fonder, SSB Client Omnibus AC.

Börsnoterat: Nasdaq Stockholm mid cap.

Gå till toppen