Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hemlöse Christofer frågade ut Malmöpolitiker

Christofer valde bort en bädd på härbärget för att ställa frågan: ”Varför bygger ni dyra lägenheter som under- och medelklassen inte har råd med?” Fyra Malmöpolitiker försökte svara honom under en utfrågning på Moriskan under torsdagskvällen.

Christofer gör sig redo att ställa sin första fråga till de fyra Malmöpolitikerna på scen: ”Varför bygger ni dyra lägenheter som under- och medelklassen inte har råd med?”Bild: Patrick Persson
– Jag vet inte hur jag ska formulera mig riktigt…
Christofer tystnar i soffan på Moriskan. Snaggat hår, vit t-shirt och korta shorts lånade från Stadsmissionen. Själv äger han bara en väska, en mobiltelefon och en huvtröja. Allt annat har blivit stulet under de sommarmånader som han har sovit utomhus.
– Ska man straffa en person som har en sjukdom och lider av missbruksproblem genom att låsa in den en eller två månader? Så kommer man ut igen efter en månad. Ingen rehabilitering. Ingenting. Samhället pekar fuck you.
Han sträcker ut långfingret. En tatuerad förlovningsring syns längst ner på hans ringfinger. För tre månader sedan lämnade han Strängnäs för att bli fri knarket. En nystart, tänkte han. Nu har han varit ren i två veckor. Den senaste månaden har han bott på ett härbärge i Malmö.
– Jag skulle göra precis vad som helst för en nyckel till en lägenhet. Den kan vara tom. Absolut. Det skiter jag i. Men att bara få nyckeln, låsa upp dörren, känna sig trygg och kunna lägga sig på golvet. Och tänka: ”Det här är mitt hem.” Det hade betytt guld alltså.
På hans vänstra arm står "Liam" skrivet med slarviga bokstäver. Hans trettonårige son.
– Vi har kontakt till och från hela tiden. Men, du vet, min son har aldrig haft ett rum hemma hos mig. För jag har aldrig haft ett eget boende.
Ett par häftade A4-ark med förberedda frågor ligger bredvid honom. De allra flesta rör bostadspolitiken. Det byggs mest bostäder som vanliga människor inte har råd med, tycker han. ”Jag har inget fett jobb, inget fett bankkonto.”
Magnus Olsson (SD), Noria Manouchi (M), Carina Nilsson (S) och Hanna Thomé (V) svarar på frågor kopplade till hemlösas situation inför publiken på Moriskan.Bild: Patrick Persson
Senare under kvällen sitter han på raden längst fram, med papperna i ena handen, och gör sig redo att ställa sin första fråga. Faktum, Skåne Stadsmission och Folkuniversitetet har ordnat kvällens politikerdebatt med fokus på hemlösheten. Frågeställarna är Faktumförsäljare och deltagare från Skånes Stadsmission.
Christofer lyfter mikrofonen mot munnen.
– Christofer heter jag. Bostadslös sedan tio år. Det byggs bostäder hela tiden, men bostäderna som byggs är såpass dyra att vanliga människor inte har råd. Det är de med en fet plånbok som har råd, säger han.
– Varför bygger ni dyra lägenheter som under- och medelklassen inte har råd med?
”Många av mina vänner här är också bostadslösa. Så jag kan inte sova hemma hos dem. Jag brukar kunna låna en sovsäck av Stadsmissionen. Men det är jävligt påfrestande”, säger Christofer.Bild: Patrick Persson
En efter en svarar politikerna på scen. Bostäderna måste vara rejäla, tycker en. Reglerna för bostadsbyggande är för krångliga, tycker en annan. Invandringen är problemet, tycker en tredje.
Christofer trycker tummen mot munnen och lyssnar. Efter ett par minuter börjar han vrida på sig. Vad de än svarar kvarstår ett faktum: klockan sju är härbärgets alla bäddar tagna. I natt kommer han nog behöva sova utomhus.
Texten ändrades den 24 augusti 2018 då Christofers efternamn togs bort.
Gå till toppen