Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lundacentern presenterar jordnära valkompott

Bussringlinje istället för fler spårvägsetapper, satsning på bostäder och kommunikationer i öster och en kommunal dietist. Det är några punkter som Lundacentern går till val på.

Representanter för Centern i Lund presenterade sitt valmanifest under torsdagen. Från vänster: Inga-Kerstin Eriksson, Mattias Horrdin, Lars V Andersson, Camilla Ländin och Ida Alterå.Bild: Ingemar D Kristiansen
Flera partier presenterar i dagarna sina valprogram och under torsdagen bjöd Centerpartiet i Lund in för att berätta om sitt. ”Låt hela Lunds kommun leva” är en viktig paroll i valplattformen, och i linje med kommunens förslag till ny översiktsplan lyfter partiet fram att en tredjedel av alla nya bostäder ska byggas i Lunds östra kommundelar.
– Det är viktigt att man ska kunna bo och leva i hela kommunen, och att det blir blandad bebyggelse, såväl hyresrätter och bostadsrätter som villor, säger Inga-Kerstin Eriksson (C), partiföreträdare och förstanamn på partiets lista till kommunvalet.
I städerna ska man bygga på höjden och förtäta.
– Vi vill inte att Stångby, Norränga och Hasslanda byggs ut. Med den värmebölja vi har haft den här sommaren är det viktigt att vi använder vår jordbruksmark till matproduktion, säger Inga-Kerstin Eriksson.
Partiet tycker att Lunds kommuns kostpolicy med högt ställda mål för närodlad och säsongsanpassad mat är utmärkt, men vill också införa en dietisttjänst i kommunen.
– Den ska vända sig till äldre och skolelever med allergier så att de får i sig tillräcklig näring.
Medborgarservice i kommundelarna ska stärkas och där har biblioteken en viktig roll. Partiet lyfter särskilt fram Nöbbelövs bibliotek som ett som ska räddas.
När det gäller skolan pekas också flera specifika verksamheter ut. Lars-Erik Larsson-gymnasiet ska få utvecklas i större lokaler, Vikingaskolan ska förbli en F-9-skola och Revingeskolan vara kvar.
– En skola är kärnan och hjärtat i en by, säger Mattias Horrdin (C), partiordförande i Lund och andranamn på listan.
Centerpolitikerna återkommer till de östra tätorterna i flera sammanhang. Bland annat påpekas att Veberöd är den mest företagstäta orten i kommunen, att man måste kunna tanka sin el-bil även utanför stan, och att det finns ett behov av att bygga cykelvägar längs Heckebergavägen och mellan Sandby och Revinge, samt skapa bättre busskommunikationer till Genarp.
Även Lunds stad behöver bättre busslinjer, menar partiet, som vill se en ringlinje istället för fler spårvägsetapper.
– Man ska inte behöva åka in till stan från Gunnesbo för att ta sig till Nova, säger Mattias Horrdin.
Fakta

Fler punkter i Lundacenterns valmanifest

– Ingen skattehöjning, istället ska investeringar ses över

– Fler parkeringshus i stadskärnan, till exempel under Galten och Mårtenstorget

– Kommunens IT-system ska bytas ut

– Fler poliser i alla kommundelar

– Öka andelen specialpedagoger i skolan

–Värna privata alternativ och Fritt sök i gymnasievalet

–Lärare som uppfyller kriterierna för lärarlönelyftet men inte fått det ska kompenseras

–Öka satsningar på nattkameror och robotar för mer trygghet i vården

Gå till toppen