Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Moderaterna hotar att dra in statliga välfärdsbidrag till Malmö

Om Moderaterna bildar regering i höst vill man skjuta till tjugo miljarder kronor till kommunal välfärd – men bara till kommuner som sänker socialbidragen.
Vallöftet är ett indirekt hot mot Malmö, som enligt M låter statliga pengar försvinna "i svarta hål". Helsingborg pekas ut som bidragsmässigt föredöme.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson (M) och partiledaren Ulf Kristersson (M) håller pressträff om prioriterade nya ekonomiska reformer.Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
Den moderata ledarduon Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterade på torsdagen ett vallöfte om att stärka samhällskontraktet.
Medborgarna ska kunna lita på att polisen, skolan, vården och försvaret verkligen fungerar. Därför satsar M ytterligare femtio miljarder på att få samhällets grundfunktioner att fungera.
I satsningen ingår tio miljarder kronor i ökade generella statsbidrag till kommunerna som ett påslag till de tio miljarder som M tidigare lovat.
– Det behövs statliga pengar för att kommunerna inte ska behöva höja skatten, säger Ulf Kristersson.
Men inte alla kommuner kan räkna med att ta del av de ökade statsbidragen. Enligt Kristersson tänker en M-ledd regering bidra med statliga pengar bara till kommuner som skär ner på det kommunala försörjningsstödet – och till dem räknar han inte Malmö.
– Malmö är ju ett välkänt exempel på en kommun som haft stigande bidragskostnader i många år. Ska vi satsa statliga medel får de inte hamna i svarta hål. De måste gå till sådant vi tycker är viktigt, säger Ulf Kristersson.
Pengarna ska villkoras med att kommunerna "gör sitt". Villkoren är att kostnader för bidrag hålls nere för dem som kan arbeta och att satsningar görs på svenskundervisning till nyanlända.
Malmö har under senare år stått för knappt tio procent av de samlade svenska socialbidragen. Malmö betalar årligen ut en knapp miljard i försörjningsstöd. Dessutom ger Malmö bidrag till papperslösa.
Enligt Elisabeth Svantesson leder Malmös generositet med bidragsmedel till problem för ett stort antal kommuner.
– Andra kommuner får skjuta till pengar så att Malmö klarar sig, säger hon.
Enligt M bör Malmö lära av kommuner som minskat bidragskostnaderna. Ulf Kristersson nämner M-styrda Helsingborg och Växjö, men också S-styrda Stockholm.
– Försörjningsstöd är Sveriges sämsta bidragsform. Det för människor in i bidragsberoende. Vi vill hjälpa folk att gå från bidrag till arbete, säger han.
Läs också M vill villkora tio miljarder till kommunerna
Malmös finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ser M-kritiken mot Malmö som felriktad och påpekar att bidragsutbetalningarna i Malmö faktiskt minskar.
– För tredje året minskar försörjningsstödet trots att Malmö växer och vi blivit 15 000 fler Malmöbor, säger hon.
– Utvecklingen går åt rätt håll. Färre hushåll i Malmö tar emot en lägre totalsumma i bidrag – trots att regeringen höjt riksnormen för försörjningsstöd.
Under senare år har Malmö betalat försörjningsstöd till cirka 15 500 hushåll någon gång under året. I år kan den siffran sjunka till 15 000 hushåll.
– Det är så förutsägbart att M använder Malmö som exempel på allt de inte tycker om. Så var det också i förra valrörelsen, säger Katrin Stjernfelt-Jammeh.
– Men försörjningsstöd är ett problem inte bara i Malmö. Det blir ett ökande problem i alla kommuner om det blir sämre tider och fler kastas ut från a-kassa och sjukförsäkring – den politik som drevs när Ulf Kristersson var sjukförsäkringsminister.
Gå till toppen