Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moderaternas valaffischer förstörda i Staffanstorp

Ett antal av Moderaternas valaffischer förstördes under tisdagen. Enligt Moderaterna ligger Ung vänster bakom – något som organisationens Skåneordförande Ylva Aspelin varken kan dementera eller bekräfta. Men hon försvarar ändå det inträffade.

"Det får inte bli vilda västern där människor sliter ner saker de inte gillar utan då får man gå den demokratiska vägen", säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).Bild: Ingemar D Kristiansen
Enligt kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) var det ett 20-tal av de 80 affischer som partiet satt upp på orten som förstördes. Han säger att det är Ung vänster som har dragit ner dem.
Hur vet ni att det är Ung vänster som ligger bakom?
– De sa det till en av våra medlemmar som påpekade att man inte fick lov att dra ner och förstöra dem, säger Christian Sonesson.
– De hade också material med sig från Ung vänster som de delade ut samtidigt.
Kommunalrådet ser allvarligt på det inträffade.
– Det är helt oacceptabelt när man har fria demokratiska val, säger han.
– Det är viktigt att väljarna får olika alternativ att rösta på. Det får inte bli vilda västern där människor sliter ner saker de inte gillar utan då får man gå den demokratiska vägen.
Händelsen är polisanmäld och rubriceras som egenmäktigt förfarande.
Några av Moderaternas lokala valaffischer har fått stor spridning i sociala medier. Tidigare i veckan uttryckte utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) sig kritiskt kring affischen med budskapet ”Skola med kunskap i centrum – inte genuspedagogik” . ”Vi kräver flyktingstopp!” är en annan valslogan som uppmärksammats.
Två valaffischer från moderaterna i Staffanstorp som har blivit flitigt omdebatterade.
Ylva Aspelin, ordförande för Ung vänster i Skåne, skriver till Sydsvenskan att hon känner till polisanmälan – mer hon kan varken dementera eller bekräfta om Ung vänster ligger bakom händelsen.
"Oavsett vem tycker jag det är bra att folk protesterar mot rasistiska affischer som säger vi kräver flyktingstopp”, skriver hon.
Vad tycker ni generellt om att ta ner andra partiers affischer?
"Jag tycker det är bra att människor tar ner propaganda som är rasistisk eller sexistisk, och det tror jag att många andra håller med mig om."
Är det inte viktigt att olika åsikter och budskap får framföras?
"Yttrandefrihet är för mig rättigheten att få yttra sig, men lika mycket ansvaret att säga ifrån när någon uttrycker rasism på det sättet som skedde i Staffanstorp.", skriver Ylva Aspelin.
Så vad menar då egentligen Staffanstorpsmoderaterna med att de kräver flyktingstopp?
– Vi menar att det de senaste åren har kommit alltför många flyktingar både till Staffanstorp och till Sverige. Det är ingen hemlighet att vi har haft enormt stora problem i Staffanstorps kommun med att ta emot alla, säger Christian Sonesson.
Menar ni att ni vill ha flyktingstopp i Staffanstorp?
– Det är det ju primärt, för vår valrörelse är väldigt lokal. Vi tycker nog att det vore rimligt med ett flyktingstopp i hela landet, men affischerna talar om det kommunala valet här i Staffanstorp.
Läs också Staffanstorp sämst i Skåne på att ta emot nyanlända – flyktingar skickas direkt till Rådhuset
Hur många nyanlända med uppehållstillstånd som kommunen enligt bosättningslagen ska ta emot är inget kommunpolitikerna kan styra över.
– Jag förstår också att Staffanstorp inte kan kräva ett flyktingstopp i hela landet, men vi kan trycka på, för det här är vad medborgarna vill i Staffanstorp, säger det moderata kommunalrådet.
Enligt FN:s flyktingkonvention har en person som är på flykt från ett annat land alltid rätt att få sina asylskäl prövade i mottagarlandet.
Menar ni att ni vill sätta hela asylrätten ur spel?
– Nej, det bygger i så fall på att man kan söka asyl utanför Europa, så får urvalet göras där. Det är inte rimligt att vi tar hit alla och så ska det ske en asylprövning under en väldigt långt tid. Ett flyktingstopp måste komma på plats skyndsamt, säger Christian Sonesson.
Gå till toppen