Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ny mäklarlag ska trygga bostadsköpen

Lockpriser, dålig information och falska bud har lett till oro bland bostadsköpare. En utredning på uppdrag av regeringen föreslår en rad skärpningar av fastighetsmäklarbranschen, som ska göra det enklare för Fastighetsmäklarinspektionen att utöva tillsyn.

En offentlig utredning föreslår lagändringar för att fastighetsmäklarföretag ska kunna granskas. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Regeringen har tagit emot en utredning som föreslår att ersätta dagens fastighetsmäklarlag med en ny, där mäklarföretagen ska kunna granskas i samma mån som enskilda mäklare.
"För konsumenter kan bostadsmarknaden uppfattas komplicerad och det är svårt att känna sig trygg med att allt sker enligt regelboken. En orsak till detta har bland annat varit brister i anbudsförfarandet vid bostadsköp. Med en mäklarbransch i ordning ges nu förutsättningar till tryggare affärer på bostadsmarknaden", säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i ett pressmeddelande.
Den nya lagen för fastighetsmäklare ska gälla även för mäklarföretagen och inte som i dag enbart för de enskilda mäklarna. Ytterligare förslag är att företagen också ska omfattas av regler mot penningtvätt, att avtal ska kunna ingås elektroniskt och att ägare och personer i företagens styrelse ska kunna lämplighetsprövas.
Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft 1 juli 2019. Mäklarsamfundet har tidigare sagt att man anser att bostadsbristen är boven i dramat, men skriver nu i ett pressmeddelande att man välkomnar att företagen också ska stå under tillsyn.
Fakta

Fastighetsmäklarutredningen

Utredningen föreslår följande:

• En ny fastighetsmäklarlag införs som inte bara ska gälla för enskilda fastighetsmäklare utan också för fastighetsmäklarföretag. Företagen ska även omfattas av penningtvättsregelverket.

• Mäklarföretagen ska registreras och ställas under Fastighetsmäklarinspektionens tillsyn. Även företagets ägare och ledning ska omfattas av tillsyn.

• Mäklarföretag ska arbeta för att företagets mäklare uppfyller sina skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen.

Läs alla artiklar om: Bostadsmarknaden
Gå till toppen