Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

S: Större framtidstro bland Malmöborna än för fyra år sedan

Efter en bitvis tuff mandatperiod går socialdemokraterna i Malmö till val på breda välfärdssatsningar och siktar mot ett bättre valresultat än 2014.
– Idag upplever jag att Malmöborna återigen har en en mycket större framtidstro och ser den positiva utvecklingen som finns, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Katrin Stjernfeldt Jammeh och Joakim Sandell presenterade Socialdemokraternas valmanifest utanför Per Albin Hanssons födelsehem i Malmö.Bild: Sören Billing
Tillsammans med Joakim Sandell, ordförande för S i Malmö, presenterade kommunstyrelsens ordförande under onsdagen partiets valmanifest i Malmö utanför Per Albin Hanssons födelsehem. Fokus ligger på välfärdssatsningar inom bland annat skolan och äldrevården.
– Lokalt känner jag en förändring. I början på mandatperioden hade vi en väldigt tuff situation på många sätt. Vi hade ett stort flyktingmottagande, en stor oro. All vår tid och kraft gick åt att prata om hur skulle vi få fart på bostadsbyggandet, hur vi skulle klara att bygga ut förskolor.
Under mandatperioden har 2 500 nya förskoleplatser skapats men bristen på utbildade förskollärare fortsätter att vara ett problem.
Skolresultaten har förbättrats, och när det gäller bostäder så är Malmö den storstad där det byggts flest hyresrätter per invånare sedan 2014, enligt en kartläggning som Hem & Hyra gjort.
– Idag upplever jag att Malmöborna återigen har en en mycket större framtidstro och ser den positiva utvecklingen som finns. Så jag är optimistisk när vi går in i valrörelsen. Det känns bra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
I det kommunalpolitiska programmet för 2018-2022 konstateras att trots att nästan hälften av alla nya jobb i Skåne skapas i Malmö så saknar allt för många i staden ett jobb att gå till, särskilt bland de som saknar en avslutad gymnasieutbildning.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, upplever att Malmöborna har fått större framtidstro.Bild: Sören Billing
Yrkes- och vuxenutbildning, en "språkplikt" för invandrare kombinerat med svenskundervisning av hög kvalitet, samt en Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn nämns som några av de satsningar som kan få fler i arbete.
När partiet listar sina "löften till Malmö" illustreras löftena om ökad trygghet med en övervakningskamera.
– Vi vet att Malmöborna i stor utsträckning vill ha fler trygghetskameror. Det är en större integritetskränkning att bli utsatt för brott än att där finns en trygghetskamera som fångar upp när du blir utsatt för någonting.
Partiet vill även se fler vuxna ute – fältarbetare som kan bygga en relation med ungdomar – och en stärkt avhopparverksamhet för kriminella.
I början av mandatperioden fick man ofta frågor om migration där man var ute och knackade dörr.
– Jag upplever just nu att det är något mindre frågor om det. Fokuset är mer på hur vi ska klara att bryta skolsegregationen och hur vi ska se till att folk kommer i jobb, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Under valrörelsen kommer man att ha valstugor på fem olika platser i staden, och på Gustav Adolfs torg kommer valarbetare som jobbar digitalt dessutom att kunna sitta i en särskild digital valstuga.
– Vi siktar mot att ha 50 000 fysiska samtal med Malmöbor, säger Joakim Sandell.
Gå till toppen