Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

SD i Malmö vill ha krafttag mot bidragsfusk

Krafttag mot bidragsfusk, invandringsstopp och en större förståelse för bilister är några av de frågor som Sverigedemokraterna i Malmö lyfter inför valet.
– Det är ett förändrat klimat mot oss nu. Vi tror det är för att andra partier har anammat delar av vår politik, säger kommunalrådet Magnus Olsson.

Sverigedemokraterna kommunalråd Magnus Olsson menar att andra partier har inspirerats av SD:s politik. Arkivbild.Bild: Hussein El-alawi
Partiet presenterade under torsdagen sitt kommunala valmanifest, där man beskriver sig själva som "det trovärdiga partiet inom sjukvårds-, äldre-, kriminal- och invandringspolitiken".
I en valfilm som partiet presenterade samtidigt syns molniga vinterbilder från Rosengård, akutmottagningen och Norra Grängesbergsgatan – en plats förknippad med Malmös svarta ekonomi. Temat är det stora antalet skjutningar och den organiserade brottsligheten.
"Att Malmö blivit farligare, otryggare och en slagpåse för medierna gör mig varken glad eller ledsen, det gör mig förbannad," säger Magnus Olsson i filmen.
I valmanifestet är tonen mindre dramatisk. Kontroversiella förslag – som att till exempel åtala ensamkommande för bidragsbrott om de felaktigt uppgivit att de var barn – varvas med förslag som numera helt eller delvis känns igen från andra partier.
Ett av dem är att hela Malmö i framtiden ska kameraövervakas på samma sätt som görs i London.
– Tidigare när vi pratade mycket om kameraövervakning i fullmäktige och budgetdebatter, bara för tre-fyra år sedan, så blev vi i det närmaste utskrattade, säger Magnus Olsson.
Att andra partier har lagt förslag som påminner om SD:s – som till exempel Moderaternas förslag om kommunala ordningsvakter – tror han har varit avgörande för att man i år bjudits in till betydligt fler debatter än 2014.
– Det är lite uppluckrat nu, inställningen till oss, mot hur det har varit tidigare.
För att bekämpa bidragsbrott vill man införa en samverkansmodell inspirerad av den så kallade Västmanlandsmodellen, där kommunala förvaltningar samverkar med åklagare och polis för att lagföra fler personer.
När det gäller migration så vill man ha ett invandringsstopp, motsätter sig bland annat alla förslag som innebär en kostnadsökning för staden, och föreslår att ett "återvändarcenter" inrättas.
– Syftet med det är helt enkelt att vända sig till personer som befinner sig i livslånga utanförskap, att de ska få en möjlighet att kunna återvända till sitt hemland.
I trafiken motsätter sig partiet det man uppfattar som ett allt för ensidigt gynnande av cyklister.
– De vi pratar med menar att de har svårt att få ihop sitt familjepussel utan bil.
I valet tror han att Sverigedemokraterna landar på över 20 procent, men att partiet för första gången kanske får ett bättre resultat på riksnivå än i Malmö – trots att stödet har ökat i de flesta väljargrupper, inklusive utlandsfödda.
Efter att partiet kom in i kommunfullmäktige 2002 så låg man i flera år högre än i riksdagsvalet. I förra valet låg man på ungefär samma nivå.
– Den här gången så tror jag faktiskt att vi kommer att ligga under riksgenomsnittet även om vi kommer att göra ett väldigt bra val. Malmö är ju en uttalad vänsterstad. Det är också en stad som har många människor som kommer från andra länder, som kanske av olika anledningar har fått en sämre uppfattning om oss, säger Magnus Olsson.
Mellan 18 och 26 augusti deltar Sverigedemokraterna i den politiska festivalen Malmedalen på Rosengård, där bland annat Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen, och Paula Bieler, talesperson i frågorna migration och jämställdhet, kommer att delta.
Gå till toppen