Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Stoppa kongressanläggningen vid Klosterkyrkan

Det måste finnas gränser för förtätningen och marknadskrafterna, skriver Anders Ebbesson om planerna på en kongressanläggning i närheten av Klosterkyrkan i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
I Sydsvenskan 7 augusti kan man läsa om nya tingsrätten och att kommunen också ska flytta dit. I artikeln nämns också planerna på en stor mötes- och kongressanläggning av internationell klass på platsen för gamla tingsrätten och intilliggande parkering.
Läs mer: Även kommunen flyttar in i nya tingsrätten
En sådan kongressanläggning tätt intill Klosterkyrkan hotar viktiga värden i Lund. Framförallt kommer en stor modern byggnad att helt förstöra stadsbilden vid och omkring Klosterkyrkan, en av Lunds vackraste och kulturhistoriskt mest värdefulla byggnader. Det måste finnas gränser för förtätningen och marknadskrafterna. Anläggningen skulle också leda till mer biltrafik på gator som inte är anpassade för det. Politiker verkar inte förstå att förtätning med bostäder och kommersiella anläggningar genererar biltrafik även om kollektivtrafik är tillgänglig. Biltrafik i tätt bebyggda städer måste fysiskt begränsas, inte stimuleras.
Som argument för anläggningen har framförts att den skulle gynna centrumhandeln. Andra exempel på centralt placerade anläggningar visar att den effekten är marginell.
De flesta besökare stannar på anläggningen då boende och mat oftast erbjuds på plats.
Om Lund ska ha en ny kongress- och konferensanläggning bör den istället placeras någonstans längs den nya spårvägslinjen mot eller på Brunnshög. Den ger då resandeunderlag till spårvägen samtidigt som bilar inte dras in i centrum. Då kan också den unika miljön kring Klosterkyrkan bevaras, gärna utvecklad genom att nuvarande parkeringsplats ersätts av en park.

Anders Ebbesson

Lundabo och ekonom med bakgrund som revisor och utvecklare av kommunal verksamhet. Har länge varit engagerad i miljö- och samhällsfrågor och är ordförande i utbildningsnämnden för Miljöpartiet i Lund.
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen