Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Valsabotage får inte tas med en axelryckning.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt har inga åsikter om ungdomsförbundets planerade mötessabotage.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
I tisdags revs ett tiotal valaffischer för Moderaterna i Staffanstorp ner. Kommunalrådet Christian Sonesson (M) hävdar att Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster låg bakom vandalismen.
"Jag utgår ifrån att det är tämligen enkelt för polisen att identifiera dessa förövare då bevisningen är mycket god och vittnen finns", skriver Sonesson på Facebook.
Och hur reagerar då Ung Vänsters ordförande i Skåne, Ylva Aspelin?
"Jag vet inget om det som hänt, men förstår att folk reagerar, speciellt under valtider. Jag tycker också att det faktiskt är bra att folk reagerar mot det som står på Moderaternas affischer", säger hon till Kvällsposten.
Den 28 augusti kommer Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson till Göteborg för ett valmöte. Ung Vänster mobiliserar för att störa ut Åkesson.
"Ta med dina polare, eventuella megafoner, och din kampvilja. Let's crash this party!", uppmanar Ung Vänster Göteborg och Bohuslän på Facebook.
Ung Vänster beskriver sig själv som ett revolutionärt ungdomsförbund vars mål är att upprätta ett kommunistiskt samhälle. Det är Vänsterpartiets ungdomsförbund.
Så hur reagerar då Vänsterpartiets ledning på det egna ungdomsförbundets planer på att sabotera ett annat riksdagspartis möte i valrörelsens slutspurt?
När Göteborgs-Posten söker distriktsordföranden i Vänsterpartiet i Göteborg, Adriana Aires, svarar hon via sin presskontakt att Ung Vänster "är en fristående organisation som tar sina beslut. Vi uttalar oss inte om det."
När Expressen vill ha en kommentar av partiledaren Jonas Sjöstedt hälsar han via sin pressekreterare att "de är en egen organisation och måste stå för vad de själva gör."
Det är svårt att föreställa sig att Moderata ungdomsförbundets ordförande i Skåne skulle rycka på axlarna och tycka att det var både bra och begripligt att någon vandaliserade Vänsterpartiets affischer.
Om Ungsvenskarna fick för sig att sabotera Vänsterpartiets valaffischer eller systematiskt störa Jonas Sjöstedts valmöten är det svårt att tänka sig att Jimmie Åkesson skulle komma undan med att hänvisa till att det där är vårt ungdomsförbund, det är inte partiet.
Och om något av detta inträffade är det väldigt svårt att tänka sig att Jonas Sjöstedt och andra företrädare för Vänsterpartiet skulle acceptera den sortens undanflykter utan att riva upp himmel och jord.
På goda grunder.
Hat och hot mot politiker är ett växande problem. Polariseringen i samhället tilltar. Att på olika sätt försöka tysta motståndare ses alltmer som ett acceptabelt alternativ till att vinna debatten genom bättre argument.
Och problemet lär inte minska om till och med företrädare för partier i riksdagen rycker på axlarna åt vandalism och mötesstörningar.
Den som inte håller rent framför egen dörr legitimerar liknande och även värre beteende från andra grupper.
Som när nazisterna i NMR störde, hotade och attackerade meningsmotståndare under Almedalsveckan.
Det som är fel när nazister gör det kan inte vara rätt när kommunister gör det. Det kan inte vara rätt när någon gör det.
Gå till toppen