Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Familjen Wall hyllar livet med många löpare

”Kim” står skrivet med vita stenar i ett hjärta på stranden i Gislövs läge – förbi minnesplatsen springer 571 personer för att hylla Kim Wall. I veckan har mamma Ingrid Wall skrivit diplom till var och en av löparna i Trelleborg.

Över 570 personer har anmält sig för att springa ett minneslopp i Trelleborg för att hedra den mördade journalisten Kim Wall. Deltagarna passerar bland annat en minnesplats för Kim Wall, som byggts av vita stenar på stranden.Bild: Johan Nilsson/TT
– En gärning av kärlek, det är så fint att man vill vara med här, säger Ingrid Wall till TT.
Vinden är frisk och såväl luften som stämningen är varm när uppvärmningen drar i gång vid strandkanten utanför Trelleborg. Ett stort porträtt på Kim Wall, som brodern och fotografen Tom Wall tagit, står på ett staffli bredvid. Kim Wall har solen i ansiktet.
– Jag tycker att det här är ett fint sätt att hedra minnet av Kim och hennes arbete, säger Amanda Lilja från Trelleborg.
Pekingbor har redan sprungit. Minnesloppet Batangas, Filippinerna, har också redan varit. Senare väntar bland annat New York, Boston och San Francisco. Totalt arrangeras 15 organiserade lopp i 13 länder.
– Fantastiskt att så många människor vill vara med och dela den här dagen med oss, genom att på olika sett manifestera Kims minne, Kims liv och prata om vad hon åstadkommit, säger mamma Ingrid Wall till TT.
Vid en av många sömnlösa nätter, efter dygnet när Kim Wall gick ombord på en ubåt i Öresund och aldrig kom tillbaka, föddes tanken om en minnesfond i dotterns namn. Målet om 100 000 dollar nåddes snabbt. Nu finns nästan tre gånger så mycket i en fond som växer.
Varje år på Kim Walls födelsedag den 23 mars ska "Kim Wall Memorial Fund" dela ut ett stipendium till en kvinnlig journalist – som jobbar på samma sätt Kim Wall gjorde. Och varje löpare i minnesloppen bidrar till att kassan växer genom anmälningsavgifter.
– De stöttar oss, men framförallt Kims minnesfond. Det ger oss möjlighet att under många år framöver skicka ut en ung journalist i världen och rapportera i Kims anda, säger Ingrid Wall.
Tanken på ett lopp föddes under en lunch i våras. Med hjälp av Lotta Wahlqvist och Lotta Kellander från familjens hemtrakt, blev det snart verklighet.
– Inte i vår vildaste fantasi hade vi en tanke om att det skulle bli så här många människor. Men här är nästan 600 anmälda, varav den yngsta är två år och den äldste en bra bit över 80 år, säger Ingrid Wall.
Ubåtsfallets förundersökningsledare och åklagare, som arbetat för att klara upp fallet och få den skyldige dömd för mord, är också med och springer för Kim Wall.
– Fortfarande är det som hände för ett år sedan lika overkligt. Jag tror aldrig att vi till fullo kommer att kunna ta in det. I stället för att sitta hemma och vara ledsen delar vi dagen med andra, säger Ingrid Wall medan gräsmattan vid havet fylls av människor med löparskor.
– För oss är det här en hyllning till livet och inte döden.
Fakta

Minneslopp för Kim Wall

Minneslopp för Kim Wall ordnas den 10 augusti på flera platser i världen, bland annat i Köpenhamn, New York, Stockholm, Istanbul, San Fransisco, Tel Aviv, Peking och Paris. Vid Kim Walls föräldrahem i Trelleborg hålls ett lopp med 571 anmälda deltagare. Tanken är att loppet i Trelleborg ska bli årligen återkommande.

Genom anmälningsavgifter bidrar de som löper eller promenerar till Kim Walls minnesfond. Loppet i Trelleborg har över 570 anmälda personer, vilket bidragit till omkring 142000 kronor.

Kim Wall Memorial Fund drivs av anhöriga tillsammans med International Women's Media Foundation (IMWF), som sköter det praktiska arbetet. IMWF arbetar för kvinnliga journalister och har tidigare vid flera tillfällen sponsrat Kim Walls reportageresor. Fonden ska årligen dela ut ett resestipendium på 5000 dollar till en ung, kvinnlig journalist som arbetar i Kim Walls anda.

Källor: www.strava.com/clubs/kimwall och www.rememberingkimwall.com

Gå till toppen