Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Wall: Kim finns alltid kvar hos oss

Trettio familjefotografier blev det för familjen Wall. Aldrig kan hela familjen samlas igen för den årliga fotograferingen. Mardrömmen som de aldrig vaknar upp ur började för ett år sedan. Morgonen efter det att Kim Wall ”seglat ut med ondskan i den mest djävulska form”, berättar mamman i P1.

Ingrid Wall, mamma till den mördade journalisten Kim Wall, sommarpratar i Sveriges Radios "Sommar i P1". Programmet sänds klockan 13 och släpps som podd klockan 07 den 10 augusti 2018.Bild: Fredrik Sandberg/TT
– Varken Kim eller någon annan hade kunnat tro det, säger Ingrid Wall i Sveriges Radios "Sommar i P1".
Dottern klev ombord på en hemmabyggd ubåt i Öresund. Som frilansjournalist intresserade hon sig för lite udda grejer och personer, och att intervjua ubåtsbyggaren Peter Madsen om något så speciellt som en dansk rymdkapplöpning var en sådan story.
– Kim var övertygad om att han bara var den lite kufiske mannen som har sitt rymdlaboratorium några hundra meter från huset där hon och pojkvännen Ole bodde, att det var en man med en spännande historia, förklarar Ingrid Wall i P1.
Ubåten med två personer ombord seglade iväg, men bara ubåtsmannen kom tillbaka levande. Över 100 dagar senare var hela Kim Walls kropp hittad i Öresund. Madsen åtalades för mord och dömdes senare till livstids fängelse.
Att få tillbaka en hel kropp gav en viss lättnad, berättar Ingrid Wall och konstaterar att såväl två- som fyrbenta bidragit till det. Hon tänker på de svenska likhundarnas outtröttliga insats.
– I det här fallet gjorde de att vi kom till vägs ände. Vår tacksamhet gentemot hundarna, poliserna, dykarna och alla andra som gav sitt yttersta för vår och Kims skull är gränslös.
Familjens hund har också haft stor betydelse under det tunga året som gått. Sexårige Iso har fortsatt vifta på svanen och lagt huvudet i någons knä.
– För oss står Iso för den normalitet som vi behöver mitt i det kaos som katastrofen kastats oss in i, säger hon i programmet.
Ofta får familjen frågan hur den orkar. Ingrid Wall svarar att alternativ saknas. Ondskan skulle segra igen om de ger efter. Med en minnesfond i Kim Walls namn, för att stötta kvinnliga journalister med liknande arbetssätt, blickar familjen framåt. Men också genom den värme från såväl okända som kända, bland annat Kim Walls vänner – som besöker familjen i Trelleborg från världens hörn.
– Tillsammans kan vi skratta och gråta, le åt våra minnen och njuta av att vi haft Kim i våra liv. Hon kommer att finnas kvar hos oss för alltid.
Fakta

Kim Wall

Kim Wall var en svensk frilansjournalist, född 1987 i Trelleborgstrakten. Hon studerade bland annat journalistik och internationella relationer på Columbia University i New York. Hon läste även vid London School of Economics and Political Science.

Wall arbetade för flera internationella tidningar som brittiska The Guardian, amerikanska The New York Times och The South China Morning Post i Hongkong.

Wall rapporterade från exempelvis Sri Lanka och om turismen i jordbävningsdrabbade Haiti. Kim Walls reportage om klimatförändringar och kärnvapenprov på Marshallöarna har prisbelönats.

Kim Wall hittades död i augusti 2017. Danske ubåtsbyggaren Peter Madsen har av Köpenhamns byret (tingsrätt) dömts till livstids fängelse för mord. Domen har överklagats och påföljden ska prövas i landsretten (hovrätten) i september.

Mamma Ingrid Wall sommarpratar i Sveriges Radios "Sommar i P1" den 10 augusti 2018. Programmet sänds med start klockan 13 och finns tillgängligt som podd från klockan 07.

Gå till toppen