Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftigt åskväder drog över Skåne

Ett kraftigt åskväder och regn har dragit in över Skåne från sydväst under natten. 6 289 blixtar har slagit ner över hela länet. Mest regn har fallit över Lund där SMHI har uppmätt 27 millimeter.

6 289 blixtar slog ner över hela länet under natten. Kraftigast var åskvädret i sydvästra Skåne.Bild: Johan Nilsson/TT
Åskvädret har dragit in från Danmark från sydväst och rört sig sedan hela vägen upp över Skåne under natten till fredagen. Totalt har 6 289 blixtar slagit ner över hela länet, enligt SMHI.
Allra kraftigast har det varit i sydvästra delarna där det också har fallit mest regn. I Lund har SMHI uppmätt regnet från skurarna till 27 millimeter. Även Malmö och Falsterbo har haft kraftiga skurar.
– Det har varit en varm sommar med långa perioder utan åska. Under natten har det bildats åska i zonen mellan den varma och svala luften, säger Emelie Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.
De närmaste dagarna får man enligt SMHI:s prognos räkna med svalare luft och varierad molnighet i Skåne. Temperaturerna kommer att sjunka ner till normala svenska sommartemperaturer runt 20 grader och lite sol. Skurar och lokal åska kan förekomma.
Gå till toppen