Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljöpartiet klarar spärren i Sifo-mätning

Miljöpartiet ökar från 4,0 till 5,6 procent i den senaste Sifo-mätningen gjord på uppdrag av Svenska Dagbladet. Siffrorna tyder på att den extremt varma sommaren påverkat opinionen, skriver tidningen.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Resultatet innebär att partiet sitter säkert i riksdagen, till skillnad från i förra mätningen där partiet låg precis på gränsen med 4,0 procent. Det är den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med den förra mätningen som gjordes i juni.
– Jag tycker inte att man kan säga att det känns skönt direkt, för det är en otroligt allvarlig situation. Men det är ju glädjande att se att MP har så högt förtroende i frågan, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SvD.
Kristdemokraterna ligger däremot fortsatt under spärren och ser ut att åka ur riksdagen, men har samtidigt ökat från 2,6 procent i senaste mätningen till 3,3. Sverigedemokraterna har minskat från 18,5 till 16,8 procent.
Socialdemokraterna ligger på det lägsta resultatet någonsin, 25,8 procent med bara en månad kvar till valet. Partisekreterare Lena Rådström Baastad säger till tidningen att hon är säker på att partiet kommer att göra sin bästa slutspurt i ett val någonsin och att man aldrig kommer att överväga ett samarbete med Sverigedemokraterna.
Inget av blocken får egen majoritet i mätningen och SD ser ut att få en vågmästarroll.
Fakta

Så gjordes opinionsmätningen

Sifo genomförde på uppdrag av SvD 2294 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Intervjuerna genomfördes 6–9 augusti. Ca 1200 av intervjuerna är gjorda med telefon, resten genom en webbpanel.

Telefonintervjuerna ges ett större värde (viktas högre) än webbintervjuerna, så att 90 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och 10 procent baseras på webbintervjuerna.

Webbintervjuerna görs främst för att få en större bas för att kartlägga strömningar mellan partierna.

Fakta

Siffror från SvD/Sifos mätning

Moderaterna 20,3 (20,6)

Liberalerna 6,0 (4,9)

Centerpartiet 10,3 (10,8)

Kristdemokraterna 3,3 (2,4)

Miljöpartiet 5,6 (4,0)

Socialdemokraterna 25,8 (26,1)

Vänsterpartiet 9,2 (9,8)

Sverigedemokraterna 16,8 (18,5)

Övriga 2,8 (2,9)

Gå till toppen