Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MP vill satsa 50 miljarder på klimatet

Miljöpartiet vill investera 50 miljarder i klimatet under de kommande fyra åren. Ett av målen är att den sista droppen fossilt drivmedel ska säljas senast år 2030.

"Vi står inför mänsklighetens största utmaning", sade Isabella Lövin (MP) när partiet presenterade sin investeringsplan för klimatet.Bild: Janerik Henriksson/TT
– Vi står inför mänsklighetens största utmaning som är den globala uppvärmningen. Vi måste ha en politik som är ambitiös och snabb för att få ner utsläppen i Sverige. Det är viktigt att alla partier har den politiken, säger språkröret Isabella Lövin (MP) till TT.
Reformpaketet presenterades på en pressträff i ett varmt riksdagshus på fredagen.
– Pengarna kommer från det ordinarie budgetutrymmet, reformutrymmet. Sedan vill vi också gå fram med höjda miljöskatter. Titta bara på flygskatten som beräknas inbringa lite drygt en miljard om året, säger Isabella Lövin.
TT: Det handlar mycket om flyg- och bränsleskatt?
– Ja, och vi behöver också se över andra typer av föroreningar. Vi går även till val på en särskild skatt på importerat kött från rutinmässigt antibiotikabehandlade djur.
Användningen av bensin och diesel ska minska genom bland annat utbyggd järnväg och höghastighetståg, avståndsbaserad skatt på lastbilstransporter samt fler åtgärder för att minska flygets klimatpåverkan.
Bland övriga förslag märks satsningar på sol- och vindenergi, metoder för att fånga in koldioxid i atmosfären och 1 000 nya cykelbanor. Partiet vill också göra det enklare att bo och jobba på landsbygden.
Isabella Lövin hoppas att klimatet får utrymme i valspurten – och ger Alliansen en känga.
– Jag är oroad över att det är en brist på förslag och att man från oppositionens sida vill skära ner på den befintliga politiken. Man kan inte få mer klimatpolitik med mindre pengar, säger hon.
– Vi i Sverige kan inte låtsas som ingenting och peka på andra länder.
Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson i Centerpartiet, svarar:
"Miljöpartiet vill väl men är tyvärr besatta av hur mycket pengar de gör av med. Men det är inte hur många kronor och ören man kan spendera utan hur mycket utsläppen minskar som betyder något för klimatet. SCB:s statistik visar ju att utsläppen ökat med Miljöpartiet vid makten. När vi bestämde över miljöpolitiken sjönk utsläppen", säger han i en skriftlig kommentar till TT.
Fakta

MP:s klimatinvesteringar

Totalt finns över 140 förslag i Miljöpartiets så kallade klimatfärdplan. Blir partiet kvar i regeringsställning vill man satsa 50 miljarder kronor på fem prioriterade områden:

Sista droppen fossilt 2030. Förbättrad järnväg, höghastighetståg, avståndsbaserad skatt på lastbilstransporter, fler laddningsstationer för elbilar och fler åtgärder för att minska flygets klimatpåverkan.

100 procent förnybar el. Enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi som sol och vind.

Modern industri. Omställningsstöd till industrin, metoder för att fånga in koldioxid i atmosfären samt fortsatt stöd till utveckling av ny miljövänlig teknik.

Gröna barnvänliga städer. 1 000 nya cykelbanor och minskad bilism, där det går, genom att kommuner får möjlighet att beskatta privata parkeringar.

Levande landsbygd. Höjt grundavdrag, sänkta arbetsgivaravgifter i glesbygdskommuner och glesbygdsbonus för miljöbilar.

Gå till toppen