Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Västers stadsdelscenter kan rivas och byggas om

Lokalerna för Västers bibliotek, Coop och parkeringen rivs, och ersätts av upp till 150 bostäder, butikslokaler och ett underjordiskt garage. Så föreslås stadsdelscentret på Papegojlyckan omvandlas.

Byggnaden som hyser bibliotek Väster och Coop rivs och ersätts av bland annat bostäder och nya centrumlokaler enligt ett nytt planförslag.Bild: Sandra Henningsson
Det lilla centret på Örnvägen är i stort behov av underhåll och modernisering. Därför har LKF ansökt om att en ny plan för kvarteret tas fram.
Med hjälp av Nyréns arkitektkontor har det kommunala bostadsbolaget tagit fram ett förslag med upp till 150 lägenheter i flerbostadshus i tre-sex våningar, gröna gårdar och underjordiskt garage.
Ett ännu högre hus, med butiks- och kontorslokaler och bostäder i sju våningar ovanpå, föreslås placeras i Örnvägens fond.
Nu har byggnadsnämndens arbetsutskott beslutat att en ny detaljplan för kvarteret ska tas fram utifrån förslaget. Området vid Örnvägen ringas in av Fågelparken, bostadshus som ägs av LKF och privatägda parhus.
Skiss över hur området kan se ut, placerad på en satellitbild. Nya byggnader i gult.Bild: Lunds kommuns fastighets AB
Förslaget innebär att parkeringshuset samt de nuvarande lokalerna för Västers bibliotek, Coop, vård- och omsorgsförvaltningen och LKF:s områdeskontor rivs.
Biblioteket är uppsagt och väntas flytta inom två år. Livsmedelsbutiken behöver också moderniseras.
– Biblioteket ska flytta till Folkparken. Förslaget innebär en ny modern livsmedelsbutik i bottenvåningen på ett bostadshus, och att den nu ganska otrygga miljön kring p-huset bakom Coop försvinner och ersätts med bostadsbebyggelse, säger byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S).
– Dagens beslut innebär att vi påbörjar planeringen utifrån LKF:s önskemål. Ett förverkligande ligger minst 4 år bort, med goda möjligheter att ta del av och tycka till om förslaget under vägen.
Förhoppningen är att planen ska kunna antas om ungefär ett år.
Gå till toppen