Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Debattinlägg: ”Friheten måste försvaras. Utan trygghet finns ingen frihet.”

Att återupprätta rättssamhället är en prioritet för Liberalerna. Det är avgörande för en liberal samhällsutveckling i Malmö och resten av Sverige. Det skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund som besöker Malmö idag, och Roko Kursar, ordförande för Liberalerna i Malmö.

Idag sommartalar Jan Björklund i Malmö.Bild: Henrik Montgomery/TT
Malmö har under lång tid välkomnat människor som sökt sig till Sverige. Med sig har de haft förhoppningen om att kunna bygga ett bättre och tryggare liv i Sverige.
Malmö är fullt av exempel på de som lyckats.
Men för alldeles för många har drömmen gått i kras. Det är dessa krossade drömmar som döljer sig bakom några av rubrikerna om dödsskjutningar, handgranater som kastas in i lägenheter och butiksinnehavare som tvingas ge upp efter att ha blivit hotade och misshandlade. För varje sådan händelse går ett litet stycke framtidstro förlorad.
För oss som tror på en human och realistisk flyktingpolitik räcker det inte att ge människor på flykt en väg in i Sverige. Ansvaret faller även tungt på oss att ge nyanlända en väg in det svenska samhället.
Kan vi med gott samvete säga att vi ger människor chansen till ett bättre liv när verkligheten i många fall innebär åratal av utanförskap? Människor fastnar i miljöer där det är svårt att ge sina barn en trygg uppväxt. Istället får barnen växa upp utan att se sina föräldrar gå till jobbet på morgonen. Och utan enkla vägar in på arbetsmarknaden blir de kriminella gängen en lockande möjlighet för många unga.
Att människor känner trygghet i sin närmiljö är avgörande för att de ska få chansen att leva sina liv i frihet och kunna känna sig hemma. Idag är denna trygghet en bristvara i hela Malmö. Men de som drabbas hårdast när rättsstaten sviker är ofta de som bor i Malmös utanförskapsområden.
Rättsstaten är en liberal skapelse. Den är till för att skydda de svagaste i samhället och deras frihet. Utan rättsstaten är friheten förbehållen dem som har de skarpaste skjutvapnen eller de som har råd att bygga sin egen säkerhet bakom lägenhetslarm och gallergrindar.
Att återupprätta rättssamhället är en prioritet för Liberalerna. Det är avgörande för en liberal samhällsutveckling i Malmö och resten av Sverige. Därför ska vi öka antalet poliser i landet till 25 000. Det ökar både polisens förmåga att klara upp brott och gör polisen mer synlig i vardagen.
Vi satsar på en polislönereform som ger poliser 4 000 kronor mer i månadslön. Det minskar avhoppen och gör att fler söker sig till yrket.
I väntan på att fler poliser ska utbilda sig ska kommunerna få statliga medel så att de kan anställa 2 000 ordningsvakter som kan komplettera och stödja polisens arbete med att bekämpa vardagsbrottsligheten.
I Malmö har vi liberaler, tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, föreslagit att kommunen ska anställa hundra ordningsvakter som ska patrullera stadens gator och torg. För att minska otryggheten behövs även ökade möjligheter till kameraövervakning på särskilt brottsutsatta platser.
Om gängkriminaliteten ska kunna bekämpas måste hotade vittnen skyddas. Idag händer det allt oftare att Malmöbor inte törs vittna av rädsla för de kriminella gängen. Därför vill vi göra det möjligt att i vissa fall vittna anonymt. Vi föreslår också skärpta straff för grovt vapenbrott och slopad straffrabatt för unga återfallsförbrytare.
Men minst lika viktigt är att samhället både i värderingar och i konkreta vägar från bidrag till arbete förmedlar ett tydligt alternativ till de unga som idag lockas av den kriminella banan.
Skolan ska ge alla barn likvärdiga livschanser. Goda kunskaper i svenska är avgörande för att bli en del av det svenska samhället och känna sig hemma här. Trösklarna in på arbetsmarknaden ska sänkas och fler enkla jobb måste till.
Den mångfald som länge präglat Malmö kan allt fler svenskar känna igen i sin egen vardag. Malmö skulle därför kunna vara en inspirationskälla för andra. En stad där skolorna visar att alla barn, oavsett vad föräldrarna heter eller arbetar med, kan lyckas. Där arbetsmarknaden kan vara beviset för att det inte spelar någon roll varifrån du kommer. Och där den ekonomiska utvecklingskraften visar att mångfald berikar.
Oavsett om ens föräldrar växte upp på Södervärn, i Sarajevo eller nyss har kommit till staden från krigets Syrien ska Malmö vara en plats för människor att känna stolthet över och kalla för hemma. En plats där man med glädje vill se sina barn växa upp.
Men istället har Malmö blivit en kluven stad. Västra Malmö har en arbetande befolkning, goda skolresultat och låg brottslighet. Östra Malmö präglas av hög arbetslöshet, skolor där närmare hälften av eleverna inte når gymnasiebehörighet och gängkriminalitet med skjutningar och droghandel. Ett kvarts sekel av socialdemokratisk politik har inte lyckats bryta utvecklingen. Snarare har klyftan mellan de som har ett arbete att gå till och de som inte har det förstärkts. Otryggheten får såväl unga Malmöbor som ska bilda familj som dem som bott i staden i många decennier att fundera över om deras framtid finns i denna stad.
Även människor i andra delar av landet känner idag oro för en utveckling mot ett mer otryggt samhälle med ökat utanförskap. Malmö ligger tyvärr före i den negativa utvecklingen, men Malmö är inte unikt. Hur vi förmår hantera dessa problem i landets tredje största stad blir därför en tydlig signal till människor om politikens förmåga att hantera dem i resten av Sverige.
Friheten måste försvaras. Utan trygghet finns ingen frihet.

Jan Björklund

Roko Kursar

Gå till toppen