Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Katinka pryder vilken scen som helst

Håkan Engström såg och hörde ett danskt band på Haven Festival.

Katinka Bjerregaard, omgiven av Simon Ask och Tobias Pedersen. FOTO: Morten Rygaard
"Vi er ikke kønne nok til at danse" (Vi är inte snygga nog för att dansa), sjunger Katinka Bjerregaard på en av Havens mindre scener och ger samtidigt liv till en gammal klyscha som jag trodde var obrukbar: skönheten kommer inifrån.
Katinka är ett alldeles strålande band, i skärningspunkten mellan pop och rock, som får den mesta av sin kraft från sångerskans säreget personliga texter och hennes tveklösa sätt att framföra dem. Hon kan påminna om Marit Bergman, men matchar temperamentet och utlevelsen med en tonsäkerhet och stringens som rätt snart skiljer agnarna från vetet.
Hon kan framföra en låt nästan helt ensam med sin ukulele utan att det låtar tunt, men har annars gott stöd av tre medmusiker som verkar känna henne utan och innan. Marie Hageltorn Christiansen sjunger andrastämmor som låter som de är fastetsade i hennes melodier, medan gitarristen Simon Ask – bandets producent – tömmer sitt magasin på oväntade sound och effekter, ofta uppseendeväckande men hela tiden med låtens bästa i sinnet.
"Idioter" är en sorts barndomsskildring som Katinka Bjerregaard introducerar genom att säga att "min barndom var inget för barn", men låten är ingen snyfthistoria utan bär sitt budskap med både överrumplande svart humor och laddad aggressivitet. Överraskande bra!
Gå till toppen