Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Liberalerna kräver utvisning för hedersrelaterade brott

Liberalerna vill att den som inte är svensk medborgare och som begår ett brott med hedersmotiv som huvudregel ska utvisas ur landet.
– Den som blir utvisad uppfattar utvisning som ett strängare straff än några månaders fängelse, säger Jan Björklund, som under lördagen besökte i Malmö.

Jan Björklund sommartalade på Kockum fritid i Malmö.Bild: Sören Billing
Nyheten släpptes i samband med att Jan Björklund höll sitt andra sommartal under valrörelsen, denna gång i Malmö på Kockum fritid, med Öresundsbron i bakgrunden.
Partiet vill även se att man skapar en särskild brottsrubricering för hedersrelaterade brott, samt att man inför en nationell strategi för barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.
En stor skillnad mellan hedersvåld och annat våld är omgivningens reaktioner, menar han.
– Om en svensk man slår sin fru, då kommer släkten och omgivningen att ta ställning för kvinnan, och mannen blir socialt fördömd. Men i hederskulturen ställer ju hela släkten och omgivningen upp för de som slår, säger han.
Idag krävs minst ett års fängelsestraff för att domstolarna ska pröva frågan om utvisning.
Dessutom tar man hänsyn till den dömdes anknytning till det svenska samhället, däribland huruvida den dömde har barn eller andra anhöriga i landet. Detta menar Liberalerna blir kontraproduktivt i fall med hedersmotiv, eftersom det där är just de anhöriga om drabbas av brotten.
– Det finns andra länder som har en strängare syn på hedersbrott, och det är länder som har haft invandring från Mellanöstern under längre tid än vad vi har haft. Sverige tillhör de länder som har den minst stränga synen, men det vill vi ändra på.
Enligt förslaget så ska den dömdes anhöriga kunna få fortsatt uppehållstillstånd, även om den ursprungliga anledningen till uppehållstillståndet upphör i samband med att den dömde utvisas.
Bland partiets övriga förslag mot hedersrelaterade brott finns ett totalförbud mot erkännande av barnäktenskap samt skärpta straff, och en lagändring så att barns medborgarskap inte ska kunna sägas upp av föräldrar för att föra dem utomlands till tvångsäktenskap.
Man vill även ge socialnämnden rätt att vid behov besluta om utreseförbud för att skydda barn från könsstympning och tvångsäktenskap.
Gå till toppen