Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Propulsion tog revansch i mästarmöte

Förhandssnacket handlade om matchen mellan Readly Express och Propulsion i Åby stora pris. Eftersnacket handlade om den häftiga upploppsstriden mellan de båda stjärnhästarna. Med någon futtig centimeter lyckades Propulsion vinna prestigematchen. – Det här kommer man att minnas så länge man lever, sade segerkusken Örjan Kihlström.

Propulsion, här med tränaren Daniel Redén, skrattade sist i mötet med Readly Express. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Senast Propulsion mötte Readly Express var i Prix d'Amérique i slutet av januari. Det blev en fin tredjeplats medan segern gick till Readly Express, körd av Björn Goop.
Därefter har Propulsion radat upp segrar i de svenska storloppen. I Elitloppet blev det ett andrapris i både försök och final.
Readly Express har bara gjort en start i sommar och vann då Jämtlands stora pris i Östersund.
Efter 600 meter hade Jorma Kontio forcerat Readly Express mot spets med Propulsion i rygg. Positionerna var intagna och alla väntade på avgörandet på upploppet.
– Det är två fantastiska hästar och jag beundrar Readly Express väldigt mycket. Men är det någon som ska kunna besegra honom så är det Propulsion. I sista kurvan kändes min häst väldigt bra i rygg på Readly Express men jag vet ju att han väldigt sällan släpper någon häst förbi sig. Hade det varit en annan häst hade vi vunnit med 30 meter. Det var väldigt lite som skilde men den här gången hade vi marginalerna på vår sida och det är jag väldigt glad för nu. Förresten så är det nog första gången som jag besegrar Readly Express, sade Kihlström.
Tränaren Daniel Redén pustade ut sedan det tajta målfotot var kontrollerat. Man fick till och med gör en förstoring av fotot för att se att Propulsion hade en något längre nos som gav två miljoner kronor i prissumma.
– Vilka två veckor. Förra tisdagen vann Propulsion Åbergs på Jägersro och nu Åby stora pris. Två storlopp över 1 600 meter och 3 000 meter. Det säger en del om vilken jäkla häst han är. Han har en otrolig inställning till både träning och tävling, han ger allt – varje gång, sade Redén.
Möjligen kan det bli revanschmöte i Östersund den 16 september. Då avgörs Europas Mastersfinal.
Readly Express tränare Timo Nurmos satsar sedan på att försöka försvara titeln i Prix d'Amérique i Paris.
För Propulsion kan det möjligen bli ännu ett Elitlopp nästa år. Redén/Kihlström, samt ägaren Bengt Ågerup, vill väldigt gärna vinna Europas största sprinterlopp innan karriären är över hingsten.
Gå till toppen