Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grillningsförbudet börjar lätta - men inte i Skåne

Det totala eldningsförbudet kvarstår i Skåne fastän flera andra länsstyrelser den senaste tiden tagit bort förbudet mot att grilla på egen tomt.

Förbudet mot att grilla på den egna tomten har på senare tid tagits bort av flertalet länstyrelser. ArkivbildBild: Audun Braastad/NTB/TT
Enligt myndighetssajten krisinformation.se råder på söndagen bara totalt eldningsförbud i fyra län: Skåne, Blekinge, Västra Götaland och Östergötland. I stora delar av Hallands län gäller också förbudet. I resten av landet har förbudet lättat. Exempelvis är det på de flesta håll i landet tillåtet att grilla på egen tomt.
Varför har inte förbudet lättat i Skåne?
–Det är fortfarande för torrt i markerna. Den lilla nederbörd som kommit har inte trängt ner tillräckligt. Vindarna gör också att vattnet torkar upp, fastän det inte är särskilt varmt ute, säger Lina Andersson, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Skåne.
–Vi är en stor grupp som samlas flera gånger i veckan för att utvärdera läget. Vi följer väderleksrapporterna noga och omprövar vårt beslut hela tiden. Just nu ser det ju ut som att torkan inte kommer att kvarstå, säger Lina Andersson.
–Vi är glada att inga stora bränder uppstått. De små bränder som varit har vi lyckats upptäcka tidigt, mycket tack vare brandflyg, och räddingstjänsterna har varit snabba med att släcka.
Brott mot det totala eldningsförbudet är kopplat till böter, vilket den 28 juli drabbade en man i Åhus som fick 30 dagsböter på totalt 19 500 kronor.
Rättad: I en tidigare version av texten framgick inte att även Blekinge har totalt eldningsförbud.
Gå till toppen