Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Kallblodsbrorsan tog över Kriteriet-titeln

Ulf Ohlsson har vunnit de flesta stora kallblodslopp. När han tog andra raka segern i Kriteriet skrev han historia. Vinnaren Eld Rask är nämligen helbror med 2017 års segrare Tekno Eld. – Det har aldrig hänt tidigare och det här var ett lopp som jag verkligen ville vinna, sade Ohlsson.

Eld Rask vann i Dannero. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Dessutom är Jan-Olov Persson tränare till båda vinnarna och Lennart Bäwerholm är ägare och uppfödare.
Eld Rask och Ulf Ohlsson vann på nya svenska rekordet 1.25,7 – en fantastisk tid över medeldistans av ett treårigt kallblod. Det såg rätt säkert ut när han passerade stallkamraten BW Prinsen 50 meter från mål som hade dragit hårt i spets.
– Det var absolut inte säkert förrän vi var i mål. Eld Rask bromsade upp 1 200 meter före mål för en skugga och var nära att galoppera. Därför var jag väldigt orolig inför upploppet och jag valde att köra i tredjespår så att han inte skulle se dom där skuggorna igen, det var nervöst innan vi var i mål, sade Ulf Ohlsson.
Stallkamraten BW Prinsen, körd av tränaren Jan-Olov Persson, höll ett stenhårt tempo i spets. Eld Rask fick ett fint lopp där framme i andraspår och attackerade i tredjespår 600 meter från mål.
– Det blev ett jobbigt lopp för honom men jag har ännu aldrig känt honom trött. En fantastisk treåring, berömde Ohlsson.
Jan-Olov Persson vann det första kallblodskriteriet 1993 med Järvsöfuxen. Eld Rask var Perssons femte vinnare och den andra i rad.
För Ohlsson var det tredje kriteriesegern.
V75-omgången på Dannerotravet utanför Kramfors var favoritbetonad. Sju rätt gav drygt femton tusen kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt.
Omgången dominerades av Robert Bergh som tog en trippel med Montdore, Corroided och Tesio.
Gå till toppen