Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Kontinenten kommer till Vikingabyn

Det går inte att vara viking i Foteviken utan att ha bra grepp om engelskan. I fjol kom 90 procent av besökarna från länder utanför Skandinavien. "I år har vi ansträngt oss att få hit fler skåningar", säger Björn Martin Jakobsen, chef för vikingabyn.

Sjuåriga Paul Simon från Frankrike och hans familj har åkt runt i husbil i södra Sverige i sex dagar nu. Familjen fick nys om Fotevikens vikingaby i en reseguidebok.Bild: Ludvig Idoffsson
– Vi har en liknande vikingaby i Normandie, men inte lika stor, säger pappa Edgard Simon.
– Det sägs att vår familj är släkt med vikingar, men jag har inga bevis för det, säger han sedan och ler.
Familjen Simon från norra Frankrike smälter in väl på Foteviken den här dagen, och inte bara för att de kanske har vikingablod i ådrorna. Minst hälften av människorna som besöker Vikingabyn den här dagen kommer från länder utanför Skandinavien.
– Det har varit en kanonsommar, säger Björn Martin Jakobsen, chef och grundare av vikingabyn.
– Ett vanligt år konkurrerar vi med stranden dagar då det är fint väder. Men i år har det varit full aktivitet alla dagar i veckan, oavsett väder. Till och med måndagarna har varit bra, säger han.
Föräldrarna Aline och Edgard Simon tillsammans med sönerna Hugo, 3, och Paul, 7. "Jag saknar texter på franska!", säger Aline Simon om museiutställningen på Foteviken.Bild: Ludvig Idoffsson
Det pågår många saker samtidigt i vikingabyn den här dagen. På gräsfältet framför ingången till hantverksbyn går det att tävla i spjutkastning, svärdfajt och dragkamp. Precis innanför portarna håller en av vikingarna på att flå ett rådjur.
Och plötsligt sätter ett skådespel igång, mitt bland alla besökare: en vikingapojke jagas av två vuxna vikingar och de uppmuntrar de besökande barnen att hjälpa dem att fånga in tjuven.
– Idag blev det att jag ropade på engelska, det är så många från andra länder här nu. Men vi brukar ropa på både engelska och svenska, säger Eren Cicek, som agerade vikingen som anförde jakten på pojken.
Eren Cicek hittade jobbet som viking på Foteviken via Malmö stads sommarjobbssatsning Ung i Sommar. "Det är ganska chill att jobba med turisterna här, jämfört med att ha ett restaurangjobb inne i stan, till exempel", säger han.Bild: Ludvig Idoffsson
Anders Assarsson må agera viking, men hans kunskaper om hur man flår ett rådjur är äkta. Djuret tillhör det bestånd som jägare skjuter som skyddsjakt. Alla delar av rådjuret som går att göra hantverk av tas om hand.Bild: Ludvig Idoffsson
Fast det går inte att hålla igång våldsamma lekar hela tiden. Bjarne Dahl har avslutat förmiddagspasset som tävlingsledare i spjutkastning och sitter nu i personalmatsalen tillsammans med sin sambo, Malin Klang. De två träffades faktiskt här på Foteviken för tre år sedan och är nu ett par.
– Vi planerar att bygga ett sommarhus inne i vikingabyn som ska bli vårt riktiga hem under sommarmånaderna i framtiden, säger Malin Klang.
Bjarne Dahl berättar att han varit i både Kanada och USA och agerat viking. Han och partnern Malin Klang turnerar en hel del tillsammans: "Förra veckan var vi i Danmark och Tyskland, och om två veckor ska vi till Serbien", säger Malin Klang.Bild: Ludvig Idoffsson
Hittills under sommaren 2018 har 25 utländska tv-team varit på besök i vikingabyn för att berätta vad som händer där. Grundaren Björn Martin Jakobsen blir gång på gång påmind om att verksamheten väcker intresse över hela världen.
– Jag fick ett mejl från Lonely Planet tidigare i år. De ville berätta att de utsett oss till en av de fem mest intressanta platserna i Sverige för en turist att besöka, säger han.
Gå till toppen