Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så får nyanlända jobb i Sverige – hans bok tipsar om vägen in

Journalisten Ali Alabdallah flydde från Syrien till Sverige för fem år sedan. Nu ger han ut en bok som ska hjälpa nyanlända att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

”Det finns massa felaktiga bilder av den svenska arbetsmarknaden bland nyanlända”, säger Ali Alabdallah som i sin bok vill reda ut frågetecken och slå hål på fördomar.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
Det var på en flyktingförläggning i Värmland 2013 som Ali Alabdallah från Syrien startade sin resa i Sverige. Nu bor han i Åstorp och jobbar som journalist och kommunikatör på länsstyrelsen.
Nyligen gav han ut boken ”Nytt jobb i nytt land” som handlar om hur man som nyanländ kan ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.
– Jag tyckte att det saknades en sådan här bok, de flesta riktar sig till svenska arbetssökande.
Boken innehåller allt från handfasta tips på hur man skriver CV till praktiska övningar och personliga berättelser från nyanlända som lyckats få jobb i Sverige på kort tid. En av dem är Ghalia Alhindi som varit hemmafru i Syrien – och nu har utbildat sig till grävmaskinist.
– Vissa tror att en del yrken passar bättre för män eller kvinnor. Men hon har brutit normen, säger Ali Alabdallah.
Ali Alabdallah har arbetat med boken i ett års tid.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
I boken lyfter han fram vikten av att skaffa kontakter och lära sig språket. Det var så han själv fick sitt första jobb i Sverige, berättar han.
– När jag kom till flyktingförläggningen tog jag kontakt med andra frilansjournalister. Jag satsade mycket på att lära mig språket och bygga upp ett nätverk, säger han och berättar att fyra av fem får jobb via kontakter.
Boken tar också upp sociala koder som Ali Alabdallah själv har upptäckt i det svenska samhället. Och hur man förhåller sig till dem som ny i landet. Han ger ett exempel:
– Här i Sverige träffas man inte på ett lika spontant sätt som man gör i Mellanöstern. Det är mer organiserat, via föreningslivet till exempel. Det finns en skillnad i träffkultur och mötesplatser.
Boken är skriven utifrån egna erfarenheter men Ali Alabdallah har också intervjuat nyanlända, jobbexperter, forskare och arbetsgivare inom näringslivet. Att skriva boken på svenska var ett medvetet val.
I bokens inledande kapitel tar Ali Alabdallah upp människans olika behov, bland annat självförverkligande. ”Jag vill övertyga läsaren om att jobb är viktigt för att uppskatta sig själv”, säger han.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
– Jag har fått frågan varför jag inte skriver den på arabiska, som talas av många nyanlända. Men jag riktar mig inte bara till nyanlända utan även politiker, SFI-lärare, utbildningsföretag – alla som jobbar med integration.
När det gäller politiken vill vissa partier skrämma upp befolkningen och förmedla att det inte går bra med integrationen, säger Ali Alabdallah.
– Vi ska se problemen men vi ska också se lösningar och möjligheter. Boken ska vara ett budskap till politiken om att det går bra för nyanlända. Det är dags att visa mer tillit på vår kompetens.
Gå till toppen