Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max Wiman: Walter Viitala pratar inte som en blixtvärvad andreman - konstigt?

"Alla" väntade på en mittback - in kom en målvakt .

Bild: MFF
Förvirrande, förvånande. Tror de två orden beskriver bra vad de flesta som följer MFF kände när sista minuten-värvningen blev klar på lördagen.
Måste erkänna att jag ett halvt dygn senare om möjligt är än mer förvirrad. Detta på grund av något uttalande i går, men också en - jo, just det - förvirrande tv-intervju på mff.se med den nye målvakten Walter Viitala.
Förmodligen är det bara 40 års yrkesskada och allmän misstänksamhet som ger sig till känna. Vi - jag - fick ju i alla fall förklaringen av både MFF:s vd Niclas Carlnén och ordföranden Håkan Jeppsson, oberoende av varandra med några minuters mellanrum, att Fredrik Andersson ska opereras (Carlnén) och är skadad (Jeppsson).
Ändå säger rapporterna att Andersson stod på träningen på söndagen för dem som inte spelade i fredags och verkade själv ifrågasätta operationen.
Men tillbaka till tv-intervjun och lite vad Viitala sa i går.
Hela tv-intervjun handlar om hur fantastiskt det är att komma till MFF, vilken möjlighet det är och att han ska göra allt för att hjälpa klubben att fortsätta vinna matcher. Kolla in den själv här.
När målvakter kommer - speciellt med de förklaringar som getts - brukar det handla om att "jag ska försöka ta upp kampen. XX är en fantastisk målvakt som jag säkert kan lära mig mycket av. Men jag lovar att jag tar chansen när den kommer och jag hoppas att YY kommer tillbaka snabbt efter sin skada".
Inget i Walter Viitalas leende eller det han sa andas andremålvakt på minsta sätt. Det är förvånande och förvirrande. Vill man vara än mer konspiratorisk så är det förstås aningen överraskande att han får/har fått välja tröja nummer ett med ett korttidskontrakt.
Närmast väntar den viktiga returen mot Vidi. Men den är inte Walter Viitala involverad i, kom ihåg det. Han blir inte spelklar i Europaspel förrän till nästa kvalomgång, oavsett om det är Champions League eller Europa League.
Kan någon av målvakterna vara på väg bort? Kan det med tanke på Viitalas sätt att tala vara Johan Dahlin det handlar om?
De närmaste dagarna blir intressanta ur många aspekter kring Malmö FF, inte minst då på målvaktssidan och beskeden lär väl klarna efter Vidimatchen.
Blir det förresten så att unge Mathias Nilsson sitter på bänken där nere? Och är en skada ifrån att få göra ett sådant inhopp som Marko Johansson fick göra mot Zalgiris i CL-kvalet 2017.
***
Det var nog många som trodde - en hel del hoppades - att det som skulle ske var en sista minuten-värvning i form av en mittback. Hörde en del indikationer på att det också jobbades med det, men några besked kom inte innan fönstret stängdes. Teoretiskt kan ju något ha gjorts klart utan att det ännu offentliggjorts, men det är kanske inte så troligt.
Tycker det pratats lite för lite om att Uwe Röslers intåg med nytt tydligt 3-5-2-tänk faktiskt förändrat situationen på mittbackssidan.
Att Rasmus Bengtsson - framför allt - och Behrang Safari inte spelar så många matcher som mittbackar brukar göra på grund av skadehistorik, är ju en sanning som inte behöver diskuteras. Det är bara att titta på matchfakta.
För mig var det därför en fullständig gåta att när Bengtsson är skadad så skickades Safari ut på plasten i Gävle för en - tror jag - femte rak startmatch. Att han håller nu med tuffare träning är förstås väldigt positivt, men varför slita så hårt på kroppen, när man vet hur lätt det är att både fysisk och mental fokus kan gå ner när kropp och huvud är trötta?
Nu fick Oscar Lewicki ändå bli mittback som jag förordade, men det visar också att lärlingen Hugo Andersson står långt bak i kön.
Och här kommer vi till problematiken kring nytt spelsystem. I grunden har MFF ju haft tankesättet att ha två spelare på varje position. 4-4-2 = fyra mittbackar i truppen.
3-5-2 borde ju faktiskt innebära sex mittbackar i truppen, annars riskeras spelsystemet. Och dit kommer vi inte även om vi räknar Lewicki som ett alternativ.
Med 3-5-2 som grundsystem och två mittbackar som man vet inte spelar varje match, går matematiken helt enkelt inte ihop. Om Bengtsson&Safari inte kan spela på tisdag, lär Lewicki vara mittback. Då finns bara Hugo Andersson kvar som backup. Alla marginaler är bortspelade.
***
För att knyta ihop dessa två trådar, så är det ju onekligen en märklig situation - även om det finns fullt rimliga förklaringar till det - att Malmö FFs A-trupp har fyra kontrakterade renodlade mittbackar och sju kontrakterade målvakter.
Rasmus Bengtsson, Lasse Nielsen, Franz Brorsson och Hugo Andersson är mittbackar, Safari var ju faktiskt vänsterback när han kom tillbaka till MFF.
Målvakterna? Johan Dahlin och Fredrik Andersson spelar och tränar med A-kontrakt - och från i går även Walter Viitala, Mathias Nilsson är lärling. Marko Johansson är utlånad till Trelleborg, Sixten Mohlin till Dalkurd (ett långt misslyckat kontrakt som löper ut i höst) och Jakob Tånnander (lärling) till Lunds BK.
Gå till toppen