Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ännu inga besked om när turistande bröderna från Senegal ska utvisas

Två bröder från Senegal som skulle besöka släkt i Malmö stoppades av passkontrollanter vid inresan. Nu sitter de på förvaret i Åstorp. Deras Schengenvisum har återkallats – de hade inte angivit att de skulle besöka Sverige, anmärker svenska myndigheter.

– De sitter fortfarande i förvar, vi har inte fått några besked om när resan ska bli av, säger Julia Brandelius, sambo till Pape Seck som är den kusin de båda bröderna skulle hälsa på i Malmö.
De har nu överklagat alla beslut som tagits om bröderna Pape Matar och Ibra Lo Fall: Polisens beslut att placera dem på förvaret i Åstorp, Migrationsverkets beslut att återkalla deras visum och beslutet om nekad inresa och utvisning.
Sedan tre veckor sitter bröderna Pape Matar och Ibra Lo Fall på förvaret i Åstorp. De väntar nu på besked om när de ska utvisas ur landet, eftersom svenska myndigheter återkallat deras visum. Exakt när utvisningen ska ske vill Magnus Drahosch vid gränspolisens verkställighetsenhet inte berätta: "Men skyndsamhetsprincipen gäller, i synnerhet med förvarstagna personer", säger han.Bild: Stefan Ed
Även om bröderna hade Schengen-visum så innebär inte det att innehavaren automatiskt kan resa fritt i alla Schengenländerna, det säger Leif Fransson, chef för inre gränskontroller vid gränspolisen i Region Syd:
– Det finns olika slags viseringar och olika slags giltighet. Man kanske tror att ”jag har Schengenvisering” men det finns olika.
Magnus Drahosch, tillförordnad chef för verkställighetsenheten inom gränspolisen i Region Syd, förklarar vidare:
– Ansöker man om Schengen-visum så kan man ansöka om att få resa in flera gånger under en viss tid, man anger vilka länder man tänkt besöka etcetera. Det ska man hålla sig till, gör man inte det så ifrågasätts viseringen – om den ska vara kvar eller inte.
Det är detta som skett i brödernas fall – de hade angett Nederländerna, inte Sverige, som slutdestination i sin visumansökan. Vidare angav de att de skulle mellanlanda i Spanien, men flög i stället via Portugal.
Brödernas pappa Cheikh Ibra Lo och lillasyster Aida Fall besökte dem på förvaret i Åstorp. I Blått: Pape Matar Fall.Bild: Privat
Magnus Drahosch påpekar att bröderna inte riskerar fem års inreseförbud i Schengenområdet, något som Sydsvenskan skrev om i gårdagens tidning.
Att bröderna är svarta var inte orsaken till att de stoppades och kontrollerades vid gränsen, enligt Leif Fransson vid gränspolisen:
– Det där är jag så trött på att höra – det är ett ryggradsbeteende att man säger att ”du kollar bara mig för att jag är färgad, för att jag talar det och det språket”.
Hur väljer ni då ut personer för kontroll?
– Vi väljer lika mycket utifrån samtal, tidpunkt, situation, vilka bilar man kommer med, vilka bussar man kommer med – vi vet till exempel att vissa bussbolag är slarviga med att släppa ombord folk, då kan vi kolla dem, säger Leif Fransson vid gränspolisen.
Läs också Turister från Senegal skulle hälsa på släktingar – hamnade i förvaret i Åstorp
Fakta

Detta gäller för Schengen-visa

I visumansökan ska bland annat anges vilken som är resans huvuddestination, vilket inreselandet är samt vilka länder i Schengenområdet som ska besökas under resan.

En visering som har utfärdats av annan medlemsstat kan återkallas om en medlemsstat bedömer att viseringen har beviljats på felaktiga grunder.

För att besöka Sverige och de övriga Schengenländerna krävs bland annat inbjudan från den person man ska besöka, pass vars giltighetstid överstiger visumets giltighetstid med minst tre månader, samt pengar för uppehälle och hemresa. I Sverige krävs som regel att den resande har 450 kronor för varje dag i Sverige. Beloppet kan sänkas, beroende på om mat och logi betalas i förväg, eller om personen bor hos släkt eller vänner.

Källa: Migrationsverket.

Gå till toppen