Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Åter fritt fram att grilla på Malmöfestivalen

Grilloset kan nu återvända till Malmöfestivalen. Länsstyrelsen har gett klartecken för att tända kolgrillarna efter att det totala grillförbudet i Skåne har hävts.

Ihärdigt grillande på Gustav Adolfs torg. Arkivbild 2016.Bild: Lars Brundin
Under eftermiddagen informerades matförsäljarna på Malmöfestivalen om de nya reglerna.
– Vi informerade våra försäljare att om de vill gå över till gasol eller kolgrill så är det fritt fram. Hur många som kommer att göra det är svårt att säga. Men en del kan absolut göra det, säger Johan Fridh, kommunikationsansvarig.
– Alla kör på en ellösning som det ser ut nu. En del vill kanske fortsätta med det eftersom det är inarbetat.
Inför Malmöfestivalen var det omkring 25 matförsäljare som påverkades av det tidigare totala grillförbudet.
– Det fanns en viss oro innan. Dels hur det skulle gå att laga maten på ett annat sätt än vad som var tänkt och dels om man skulle få fram annan utrustning i tid. Men alla lyckades och jag tror att det har gått bra.
Omkring fem säljare hade planerat att använda kolgrill och fick istället använda elgrill eller eldrivet stekbord.
– Det var några fler som hade tänkt använda gasolgrill eller gasolfritös. De har istället använt elstekbord eller elfritös.
Bättre kapacitet på kolgrillar jämfört med elstekbord kan göra att en del matförsäljare byter till grill när förbudet nu har hävts, menar Johan Fridh.
Hur har grillförbudet påverkat festivaloset?
– Det har märkts en rätt stor skillnad. Från kolgrillar kommer det naturligt med rök och ibland kommer det rökpelare och det har inte alls varit på det sättet. Sedan kan det komma dofter ändå.
Gå till toppen