Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

M vill ha tio nya vårdval i Region Skåne och privat drift av Ängelholms sjukhus

Moderaterna i Region Skåne går till val på att införa tio nya vårdval, sex fler än de övriga allianspartierna. I valmanifestet finns också besked om vilket sjukhus som först ska utredas för privat drift: Ängelholms sjukhus.

Det ska ske redan under nästan mandatperiod, om Moderaterna och alliansen blir största block. Regionrådet Carl Johan Sonesson kan också tänka sig en lösning där Ängelholm bli ett helägt bolag till Region Skåne, som Helsingborg-Ängelholm var åren 1998-2002.
I nästa steg, efter 2022, vill Moderaterna lägga ut ytterligare ett skånskt sjukhus på entreprenad.
– Det handlar inte om våra akutsjukhus. Så efter Ängelholm kan det bli Trelleborg, Landskrona eller Hässleholm, sade Carl Johan Sonesson när partiets vallöften presenterades på måndagen.
– Så nu kanske Socialdemokraterna kan sluta skrämmas om att vi vill ”privatisera” skånska akutsjukhus.
Förutom att två sjukhus ska drivas privat, som Simrishamns sjukhus i dag, vill M föra diskussioner med vårdens fackliga organisationer om att under åtta år testa ett personaldrivet skånskt sjukhus. Det skulle vara möjligt om varje sjukhus får en egen styrelse och förvaltning - en omorganisation som partiet vill se.
Moderaterna vill lägga ut två skånska sjukhus på entreprenad, på samma sätt som Simrishamns sjukhus. Ängelholms sjukhus under nästa mandatperiod, ytterligare ett efter 2022.Bild: Niklas Gustavsson
Alliansen i Region Skåne går till val på att införa fyra nya vårdval, där skåningarna ska kunna välja mellan privat eller offentlig utförare. Moderaterna vill gå ett steg längre och föreslår att ytterligare sex områden öppnas för privat vård: gynekologi, urologi, ungdomsmottagningar, ortopedteknik, neurologimottagning (för sjukdomar som exempelvis MS och ALS) och neuropsykiatriska utredningar för barn (till exempel för ADHD eller Aspergers).
– Vi har valt de områdena både utifrån kösituationen och för att de har stora volymer, som urologi, förklarade Carl Johan Sonesson.
– Kanske kan vi inte få igenom allt det, om alliansen vinner valet. Men styrkeförhållandena mellan våra partier får ju utslag i förhandlingarna.
Det rödgröna regionstyret har redan skrotat ett av vårdvalen och brukar peka på att att de tolv vårdval som återstår i Skåne drar över budgeterade kostnader med många miljoner. Men det håller inte som argument mot fler privata alternativ, anser Sonesson.
– Det överdraget beror dels på att styret inte räknat upp ersättningarna för privata vårdgivare på samma sätt som de offentliga. Och före vårdvalen fanns långa köer, exempelvis till operation för grå starr. I kön kostar patienter inga pengar, sade han.
Pontus Lindberg, gruppledare i Region Skåne, och Carl Johan Sonesson, regionråd, inledde Moderaternas valrörelse med att presentera vallöften om kortare köer. Både i vården och på vägarna.Bild: Karin Zillén
Moderaternas valmanifest har den övergripande titeln ”På väg mot kortare köer i vården - och till jobbet”. En av de frågor som partiet driver hårt gentemot staten är att få till en utbyggnad av E6 Helsingborg-Vellinge, E 22 Malmö-Lund och även de skånska vägarna 11, 13 och 19.
– Men våra viktigaste vallöften handlar om att korta vårdköerna, underströk Carl Johan Sonesson, för dagen iklädd en kampanj-tröja där partiledaren Ulf Kristersson avbildas som en sorts M-superman.
I skattefrågan anser M-företrädarna att Skåne fortsatt ska ha ”Sveriges lägsta landstingsskatt” år 2022. De senaste årens högkonjunktur har ändå gjort att intäkterna varit stora och borde räcka till, anser de. Även om konjunkturen skulle vika, och Region Skåne står inför miljardinvesteringar i sjukhusombyggnader.
– Skatten ligger ungefär där den ska. Om den höjs slår det mot vanliga människors köpkraft, sade Pontrus Lindberg som är gruppledare för M i regionen.
– Utifrån det vi ser idag behöver den inte höjas de närmaste tre-fyra åren, tillade Carl Johan Sonesson.
När det gäller maktförhållandena efter valet är Carl Johan Sonesson tydlig med att han håller på principen ”största blocket regerar”. Och att det ska bli alliansen.
– Det är det vi går till val på, det är mandatet som jag fått av min fullmäktigegrupp, säger han.
Fakta

Moderata vallöften

Här är några exempel på vallöften för Region Skåne.

• Tio nya vårdval, där privata utförare får konkurrera med offentlig vård.

• Sveriges lägsta landstingsskatt 2022.

• Fler Hälsostäder, med samverkan region-kommun som i Ängelholm. T ex i Hässleholm, Ystad, Trelleborg, Simrishamn.

• Hägna in sjukhusområden på de stora akutsjukhusen.

• Fast läkarkontakt. Men bara för dem som vill, både i primärvård och specialistvård.

Gå till toppen