Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

500 cyklister ska logga sin pendling i höst

Kommunen tar tekniken till hjälp för att undersöka Lundacyklisternas resvanor.

Nu pågår rekryteringen av 500 cyklister som med hjälp av en app och en knapp ska bidra till trafikplaneringen.
Appen verkar i bakgrunden och kartlägger cyklistens resmönster och resvanor. I ett andra forskningsprojekt får deltagande cyklister en knapp att placera på styret där de ska trycka så fort de passerar en plats där de känner sig otrygga i trafiken. Knappen kommunicerar via bluetooth.
– Man kan samla in data som inte funnits tidigare. Genom cykelprojektet kommer vi att få en tydligare överblick av cyklisternas verkliga önskemål och behov, säger Anders Trana, projektledare på Lunds kommuns innovationsplattform Future by Lund.
Deltagare kan välja om de vill vara med i bara ett av projekten eller i båda.
– Det är viktigt att veta hur cyklister väljer sina cykelvägar och om de alltid väljer samma väg. Vi vill veta om åtgärder utförs på rätt ställe eller om cyklisterna har andra uppfattningar. Det här är frågor som är viktiga för framtida stadsplanering, säger Emeli Adell på Trivector Traffic, som deltar i projektet.
Det handlar genomgående om att förbättra och förenkla medborgarnas vardag. Arbetet sker inom ramen för IoT Sverige, som är statliga Vinnovas satsning på Sakernas internet. Vardagsföremål som hushållsapparater, kläder, maskiner eller byggnader kan styras eller utbyta data över internet.
I Lund har sensorer redan testats i växthus och soptunnor. I ett växthus på Brunnshög mäts temperatur och luftfuktighet och med sensorers hjälp så kan både fönsteröppning och bevattning styras. I soptunnor kan sensorer mäta fyllnadsgraden för att undvika onödiga tömningar.
Nya sätt att mäta innebär en effektivisering och i många fall också en besparing.
Intresserade kan anmäla sig här.
Gå till toppen