Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ekologiskt jordbruk bättre anpassat för torka

Det ekologiska jordbruket må vara mindre lönsamt men ska dock klara av torka bättre. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekologiskt jordbruk kan klara torkan bättre än det konventionella jordbruket, visar både internationell och svensk forskning, rapporterar P4 Jönköping.
– Jordar med hög mullhalt håller vatten bättre och ekologiska gårdar har i genomsnitt högre mullhalter, säger Maria Wivstad, agronom och enhetschef för Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, till kanalen.
Det ekologiska jordbruket har två stora fördelar mot det konventionella. Ekogårdar har fler fleråriga grödor med djupa rötter i vallarna. Även organisk gödsel framför det konstgjorda ger den ekologiska odlingen en fördel.
Den extrema torkan har dock drabbat både konventionellt jordbruk såväl som ekologiskt.
– Men det har varit ganska tydligt att de långstråiga sorterna klarar torkan bra på grund av djupa rotsystem, säger Maria Wivstad.
Gå till toppen