Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Folkligt motstånd är nyckeln till förändring i Iran.”

Konflikten mellan USA och den islamiska regimen i Iran är ett faktum, men allt som rör Iran handlar inte om den. Medier runt om i världen skriver mycket om USA-Iran-konflikten, men mindre om de många människor i Iran som vill bli av med landets regim. Det påpekar Farideh Arman, ordförande för Kvinnorättsförbundet - Skåne, och Hasan Salehi, språkrör för Internationella kommittén mot avrättningar.

Demonstration i Teheran. Det går inte en dag utan att någon protest förekommer i Iran, skriver artikelförfattarna.Bild: @imageAuthorName
Nyligen införde USA nya sanktioner mot den islamiska republiken i Iran. Handelsembargot mot regimen innebär utan tvekan en tuffare situation även för det iranska folket.
Ekonomiska sanktioner är oacceptabla just därför att vanliga människor är de som drabbas mest av dem.
Men Irans försämrade ekonomi beror på mer än handelsembargot. Hög arbetslöshet, höga levnadsomkostnader, hög inflation,uteblivna löner för arbetare, uteblivna pensioner, en minimilön som är fyra gånger lägre än den officiella fattigdomsgränsen och systematisk korruption är resultat av 40 års religiöst styre som har skapat ett alltmer orättvist samhälle med stora klassklyftor.
Den senaste veckan har omfattande protester pågått i Iran. Demonstranter har skanderat slagord som: ”Det är lögn att USA är vår fiende, vår fiende är den iranska regimen.”
Konflikten mellan USA och den islamiska regimen i Iran är ett faktum, men allt som rör Iran handlar inte om den. Medier runt om i världen skriver mycket om USA–Iran–konflikten, men mindre om de många människor i Iran som vill bli av med landets regim.
Sedan den 31 juli har det förekommit omfattande protester mot landets diktatur i en rad iranska städer. Gatudemonstationer har bland annat pågått i Teheran, Karaj, Esfahan, Zanjan, Arak, Ahvaz, Mashhad, Shiraz, Sari, Najafabad och Shahinshar. Människor har tagit sig ut på gatorna för att protestera mot svåra levnadsvillkor, höga matpriser och mot underkuvandet av all frihet.
De slagord som hörts gäller både korruption och död åt diktatorn. Människor är även emot regimens inblandning i konflikten i Syrien och dess bidrag till Hizbollah i Libanon och Hamas i Palestina. Ställningstaganden som har kostat landet enormt mycket.
Det går inte en dag utan att någon protest förekommer i Iran. Arbetare, lärare, pensionärer, studenter på högskolor och universitet demonstrerar. Och självklart kvinnor som är mot tvångsslöja och diskriminering.
Folkligt motstånd är nyckeln till förändring i Iran. Det iranska folket kommer att fortsätta protestera trots att regimen använder våld mot dem som demonstrerar. Polisen har använt tårgas, vattenkanoner och skjutit med gummikulor i försök att skingra massorna,
Det iranska folket har bestämt sig. Landets diktaturregim måste lämna makten till folket. Det är även den bästa lösningen på konflikten mellan USA och Iran. En folkstyrd regim i Iran utgör inget hot mot omvärlden.

Farideh Arman

Hasan Salehi

Farideh Arman är ordförande för Kvinnorättsförbundet - Skåne.
Hasan Salehi är språkrör för Internationella kommittén mot avrättningar.
Gå till toppen