Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Återigen hundratals döda fiskar i Källbys dammar

Hundratals döda fiskar har återigen hittats i Källbys dammar. Det är den andra massdöden av fisk i dammarna på kort tid.

Arkivbild från 20 juli i år. Hundratals fiskar har nu dött i två omgångar dammarna vid Källby reningsverk.Bild: Ingemar D Kristiansen
I slutet av juli dog mellan 250 och 400 fiskar vid avloppsreningsverket. Under måndagen hade det hänt igen. Då hittades 400-500 döda fiskar i två av de sex dammarna.
Enligt VA Syd är fiskdöden ”troligtvis en kombination av värmeböljan och ett utsläpp av slam i samband med kraftigt regn”.
Läs också Hundratals döda fiskar i Källbys dammar
Dammarna utgör den avslutande delen av Källby avloppsreningsverk.
– Vi har aldrig tidigare sett så mycket växtlighet i dammarna som i sommar och vi tror att den kraftiga ökningen har bidragit till syrebrist i vattnet. Detta tillsammans med stora mängder regn och utsläpp av slam är en mycket olycklig kombination för fiskarna, säger Andreas Lagerblad, avdelningschef för avloppsvattenavdelningen på VA Syd i ett pressmeddelande.
Det slam som bildas under reningsprocessen har det funnits sämre kapacitet att ta hand om under sommaren. Det beror på att en rötkammare där slammet förvaras har byggts om under våren och sommaren. Vid två skyfall sköljdes därför en del av slammet ut i dammarna.
Kapaciteten att ta hand om slam ska ökas och rötkamrarna ska vara i full drift början av nästa månad, uppger VA Syd.
Gå till toppen