Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Integration över en fisksoppa

Möten mellan människor som behöver öva på sin svenska och människor som talar språket flytande sker varje kväll på Malmöfestivalen. Det är Invitationsdepartementet som bjuder in till samtal och gratismiddag.

Invitationsdepartementet ser till att de som annars inte hade mötts får samtala med varandra. Närmast på bordets vänstra sida sitter Aziz Ullah, Mashaal Alkarwani och Olle Schmidt. Mitt emot sitter middagsgästerna Jenny Fredriksson och Bengt Sond.Bild: Hussein El-alawi
– Vi byter nummer här. Han gillar fotboll och jag brukar gå på MFF-matcher, så vi ska se om vi kan gå ihop någon gång, säger Olle Schmidt som sitter som fullmäktigeledamot i Malmö stad.
Mashaal Alkarwani lämnade Irak och kom till Sverige för två år sedan. Han får Olle Schmidts visitkort, med Liberalernas logga på, i handen.
– Det är första gången jag är på det här, det är spännande och bra. Man får träffa nya människor.
En något regnig tisdagseftermiddag har gjort Daniel Wendel från Invitationsdepartementet lite orolig. Några av de tjugo anmälda kanske blir avskräckta av vädret och inte dyker upp. Farhågan besannas, men en annan av de ideella krafterna på Invitationsdepartementet lyckas locka dit fler. Hon tar ett varv runt Gustav Adolfs torg och hittar oanmälda deltagare som vill få gratis middag och öva på sin svenska.
– Vi har fullt hela veckan annars, fast det finns tre platser kvar på fredag, säger Daniel Wendel.
Daniel Wendel hämtar mat från ett av matstånden på Gustav Adolfs torg.Bild: Hussein El-alawi
Bredvid Mashaal Alkarwani sitter Aziz Ullah. De är kurskamrater på Korta vägen på Folkuniversitetet i Lund, en arbetsmarknadsutbildning för nyanlända med utländsk akademisk examen.
– Vi är här för att träffa svenskar och prata, för att lära oss bättre svenska och skapa relationer, säger Aziz Ullah.
Han sitter och samtalar med Bengt Sond som fastnade för just det här initiativet i Malmöfestivalens program.
– Jag lockades av mötet och blev nyfiken på att få se den värld som invandrare möter här, säger Bengt Sond.
Aziz Ullah kom till Sverige från Afghanistan för tre år sedan. Han har upplevt att många svenskar gillar att hjälpa och träffa de som kommit hit från andra länder, något han är väldigt tacksam för.
”Det var dags, i min vardag träffar jag aldrig någon som är ny i Sverige. Det känns viktigt att ta tillfället att hjälpa” säger Jenny Fredriksson.Bild: Hussein El-alawi
– Det är ett jättebra initiativ det här. Vi svenskar kan ju vara lite inneslutna, då behöver vi några som talar om vad vi kan göra för att få igång den här typen av möten, säger Olle Schimdt.
Han berättar för Daniel Wendel att han bytt nummer med Mashaal Alkarwani för att gå på MFF-match.
– Vad roligt! Sport är en av de bästa vägarna till integration, säger Daniel Wendel.
Fakta

Det här är Invitationsdepartementet

Ideellt initiativ som för samman nya och etablerade i Sverige för att äta middag hemma hos varandra.

Initiativet startade år 2014 med syftet att minska segregation i ett samhälle där nyanlända och svenskar sällan möts.

Sedan starten har över 15 000 människor mötts över middagar runtom i Sverige.

Får ekonomiskt stöd av Axfoundation som genom projektet Öppna dörren stöttar olika organisationer som bidrar till ökad integration i Sverige.

Källa: Invitationsdepartementet.

Gå till toppen