Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Knarkpåverkad man gick runt på Möllan med skarpladdad automatkarbin

Den knarkpåverkade 31-åringen gick runt med en skarpladdad automatkarbin på Möllevången. När insatsstyrkan ryckte ut försökte den barbröstade mannen fly, men föll så illa att han bröt foten. Nu ställs han inför rätta.

Ett flertal patruller ryckte ut på larmet om den tungt beväpnade mannen i bar överkropp.Bild: Patrick Persson
Flera personer ur allmänheten slog larm till polisen om den tungt beväpnade mannen som promenerade runt på Nobelvägen och Sölvesborgsgatan vid 23-tiden den 10 mars.
Den 31-årige mannen hade bar överkropp i vinterkylan. Ett stort antal patruller ryckte ut och kunde snart lokalisera honom. I samband med gripandet försökte 31-åringen fly.
– Han hoppade över något staket så att han bröt foten och fick en rejäl fraktur. Det var självförvållat i allra högsta grad, säger kammaråklagare Christoffer Östlind.
Skadan ledde till att det dröjde nio dygn innan 31-åringen kunde bli häktad, han var i för dåligt skick för att kunna delta i en förhandling och vårdades på sjukhus under bevakning.
Vapnet han burit på visade sig vara en skarpladdad automatkarbin av märket Crvena Zastava med pansarbrytande ammunition som privatpersoner inte kan få licens på.
Vittnen uppgav för polisen att man även sett 31-åringen bära en pistol – och när polisen genomsökte mannens bostad hittades en halvautomatisk pistol på en innergård. 31-åringen nekar till att det är hans pistol, men hans DNA har säkrats på vapnet.
31-åringens förklaring till att han gått runt beväpnad är att han själv blivit beskjuten i sin bostad. Och polisen hittade mycket riktigt skotthål i lägenheten.
Men hålen har med största sannolikhet avfyrats av 31-åringens egen pistol, säger Christoffer Östlind.
– Polisen har jämfört kulorna från väggen med hans egen pistol, som är i beslag.
31-åringen är knappast ny i sammanhanget. Han förekommer flitigt i belastningsregistret – och när han greps i Folkets park var han sedan fyra månader villkorligt frigiven från sitt senaste fängelsestraff – bland annat för grovt vapenbrott.
Gå till toppen